STANODAVKA FILIPA ZAVADLAVA: / 'Platio mi je stanarinu, a nije imao što jesti. Na stolu sam našla dvije poruke' 

Image

'Nije bio ni pričljiv kao inače, a ni nasmijan. Manje sam ga i viđala. Dan prije, u petak, bio je totalno dotučen. Sjedio je na vrtnoj garnituri na terasi gdje nikada prije nije sjedio.

15.1.2020.
15:10
VOYO logo

Split i Hrvatska i dalje bruje o zločinu koji je prošle subote popodne počinio 25-godišnji Filip Zavadlav ubivši u središtu Splita trojicu mladića koji su, kako se govori, maltretirali njega i njegova brata. Sva trojica su, kao i sam Zavadlav, imali debele policijske dosjee i burnu kriminalnu prošlost.

Mozaik ovog zločina i onoga što mu je prethodilo još se slaže, a svoju priču o Zavadlavu za Slobodnu Dalmaciju je iznijela njegova stanodavka Marcela Sunara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STANODAVKA KOD KOJE JE ŽIVIO TROSTRUKI UBOJICA: /

'Filip je došao na preporuku časne sestre. Dan prije samo je sjedio'

Image
STANODAVKA KOD KOJE JE ŽIVIO TROSTRUKI UBOJICA: /

'Filip je došao na preporuku časne sestre. Dan prije samo je sjedio'

'Bio je divan i pristojan, ali nisam znala što ga muči'

"Duša me boli zbog svega. Bio je i mater i ćaća svojoj braći. Mlađem bratu pod hitno treba pomoći, barem njemu kad već Filipu nisu pomogli. Tragedija će biti ako mu se nakon svega ovoga ne pomogne. Sad barem svi sve znaju", kazala je stanodavka kojoj je Zavadlava za podstanara 2018. godine preporučila jedna časna sestra.

Sunara je znala da je mladić iz problematične obitelji, ali ipak mu je iznajmila sobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijelu prošlu godinu živio je kod mene i samo riječi hvale imam za njega. Bio je krasan momak, divan i pristojan. Uvijek je na vrijeme plaćao stanarinu, bio je uredan i nikakvih problema s njime nisam imala. Tek sada saznajem za probleme s kojima se suočavao i imam grižnju savjesti što mu nisam nekako pomogla, ali nisam znala što ga muči", ispričala je Sunara.

'Dan prije bio je totalno utučen, buljio je u prazno'

Viđali su se, kaže, usput, prilikom ulaska ili izlaska iz stana. Primijetila je da je uvijek bio "nekako pun energije". Stanodavka kaže da ne opravdava ubojstva koja je Zavadlav počinio, ali ističe da mu je hitno potrebna pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više od 20 godina ga se zapostavljalo. Ako ga nisu 'bendali' kao maloljetnika, nije ni čudo da ga nisu 'doživljavali' ni kao punoljetnika. U njegovu slučaju zakazale su sve institucije, pravosuđe, Centar za socijalnu skrb... Grupa podrške na Facebooku ne veliča ubojstva, već samo želi skrenuti pažnju na nefunkcioniranje sustava. Zamislite samo koliko još obitelji sa sličnim problemima ima", rekla je Filipova stanodavka za Slobodnu Dalmaciju.

U zadnjih par mjeseci, kaže, uočila je da se promijenio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bio ni pričljiv kao inače, a ni nasmijan. Manje sam ga i viđala. Dan prije, u petak, bio je totalno dotučen. Sjedio je na vrtnoj garnituri na terasi gdje nikada prije nije sjedio. Tu smo samo stavljali sušiti robu. Jeo je, buljio u prazno i šutio. Kada sam došla samo mi je kimnuo glavom, što nije njemu bilo nalik, vidjela sam da nešto nije u redu, ali nisam ga željela 'upirati' i previše ispitivati", ispričala je te priznala da se šokirala kada je idućeg dana vidjela snimku svoga podstanara kako hoda gradom s kalašnjikovom.

'Da sam sve to znala, pokušala bih mu pomoći'

"Tri dana prije svega platio mi je stanarinu, a sada ispada da nije imao što za jesti. Kada sam ušla u njegovu sobu vidjela sam da je frižider prazan. U sobi su samo bile njegove stvari, odjeća, suveniri s broda što je donio, dokumenti i Biblija na noćnom ormariću. Grozno mi je, da sam za sve ovo znala, pokušala bih mu pomoć", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ubojstva, policajci su došli sa Zavadlavom u pretres stana, a stanodavka je Slobodnoj Dalmaciji ispričala što joj je tada rekao.

"Kada me vidio odmah se rasplakao i rekao mi: 'Oprosti mi, Marcela, nisam spavao 16 dana, proveo sam dan na psihijatriji'. U tom trenutku samo sam ga željela zagrliti i kazati mu kako će se sve riješiti. Kada su policajci sve pogledali, krenuli su prema izlazu, a Filip mi je samo dobacio: 'Ili ja ili oni, nisam znao što ću", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su policajci i Zavadlav otišli, na stolu je našla dvije poruke koje je ovaj napisao izvjesnoj Mariji. Sunara pretpostavlja da je riječ o Filipovoj djevojci.

"Sve je to uzrokovano nespavanjem, al dobro, to će se riješiti", pisalo je na jednom papiriću, a na drugom: "Da Marija, slažem se, jak u glavi možeš biti samo ako spavaš".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo