obrovac pod vodom / Stanje je vrlo ozbiljno: Zrmanja na nikad zabilježena 302 centimetra, za 39 cm nadvisila stari rekord

Image
Foto: Sime Zelic/Pixsell

Za sada su u Obrovcu pod vodom samo neki poslovni prostori i par kućanstava, ali nitko nije životno ugrožen. No znamo da vodni val Otuče iz Gračaca dolazi u Zrmanju i pripremamo obranu od još višeg vodostaja”, rekao je voditelj zadarske Službe Civilne zaštite Mario Andrić.

15.5.2023.
11:29
Sime Zelic/Pixsell
VOYO logo

Zrmanja je u Obrovcu dosegnula u ponedeljak nikad zabilježen vodostaj od 302 centimetra i raste, a prehodni je rekord bio čak 39 centimetara niži (263 cm), što znači da je stanje "vrlo ozbiljno", rekao je Hini voditelj zadarske Službe Civilne zaštite Mario Andrić.

“Za sada su u Obrovcu pod vodom samo neki poslovni prostori i par kućanstava, ali nitko nije životno ugrožen. No znamo da vodni val Otuče iz Gračaca dolazi u Zrmanju i pripremamo obranu od još višeg vodostaja”, rekao je Andrić, koji je osobno stigao u Obrovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pohvalio je požrtvovnost Državne interventne postrojbe iz Rijeke i Splita, te vatrogasce koji na lijevoj obali Zrmanje nizvodno od mosta cijelu noć i prijepodne utvrđuju nasip i stavljaju vreće na vrh.

Image
grad pod vodom /

Nestvarni prizori iz potopljenog Obrovca: Voda do koljena, građani plove kroz grad u kajacima

Image
grad pod vodom /

Nestvarni prizori iz potopljenog Obrovca: Voda do koljena, građani plove kroz grad u kajacima

Na pitanje ispumpava li se voda iz poplavljenih poslovnih objekata, Andrić odgovara da se voda "nema kamo ispumpavati", da je sve pod vodom, uglavnom oko pola metra, ponegdje i više te će biti velika materijalna šteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je s prestankom kiše na zadarskom području u ponedjeljak došlo do blagog pada vodostaja Otuče, Zrmanja raste.

Zbog prognoziranih obilnijih oborina na području srednjeg i južnog Jadrana i njegove unutrašnjosti, postoji mogućnost pojave bujičnih poplava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, zbog već vodom zasićenog podzemlja postoji mogućnost daljnjeg poplavljivanja krških polja.

Zbog obilnih oborina koje su pale i prognoze novih oborina sljedećih dana, očekuje se značajan porast vodostaja rijeka, stoji u priopćenju Glavnog centra obrane od poplave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo