'KATASTROFA' / Stabla padaju, Zagrepčani uvjereni da je tragedija samo pitanje vremena, a evo tko ih uopće kontrolira

Prošle godine, nakon što je stablo palo i ozlijedilo ženu, nadležni su rekli da idu u pregled onih najkritičniji. Danas iz Grada odgovaraju da je puno faktora zbog kojeg i ono najzdravije stablo može postati opasno, a stara redovito uklanjaju

28.6.2023.
22:10
VOYO logo

U Novom Zagrebu, staro stablo palo je jučer na automobil u vožnji, a zarobljenu ženu izvlačili su prolaznici. Stabla su padala i prošlog tjedna nakon nevremena u glavnom gradu. "Ja sam parkirao u pet sati, a nakon toga mi je došla policija da mi je drvo palo na auto", opisuje Franjo Krčelić za RTL, prenosi Danas.hr.

Srećom, sve je ostalo samo na velikoj materijalnoj šteti. Stanovnici Trnskog su uvjereni da je bilo samo pitanje vremena kad će se to dogoditi i kažu da je kvart pun starih i trulih stabala. "Katastrofa. Svako malo neka grana il' drvo padne. Sva sreća da jučer nije bilo ovdje žrtava. Zrinjevac - ne znam u koju su oni šumarsku školu išli da ne znaju koje je drvo trulo ", kaže Igor Kuserbanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine, nakon što je stablo palo i ozlijedilo ženu, nadležni su rekli da idu u pregled onih najkritičniji. Danas iz Grada odgovaraju da je puno faktora zbog kojeg i ono najzdravije stablo može postati opasno, a stara redovito uklanjaju.

Image
Nevrijeme stiglo do Zagreba /

Srušilo se stablo, žena ostala ostala zaobljena u autu: 'Malo je potresena'

Image
Nevrijeme stiglo do Zagreba /

Srušilo se stablo, žena ostala ostala zaobljena u autu: 'Malo je potresena'

Nadležni za 140 tisuća stabala

Zrinjevac je nadležan za oko 140 tisuća stabala, a da bi se provele sve potrebne procedure nedostaje i vremena i ljudi. "Onda se intenzivnim orezivanjem pokušava kompenzirati dužina perioda ophodnje i tu nam se javljaju problemi", objašnjava Fran Poštenjak, inžinjer arborikulture i urbanog šumarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontrole bi se trebale provoditi svake dvije godine, ali ni to nije dovoljno. "Na mjestima gdje imamo osjetljive skupine kao što su djeca, kontrole bi trebalo raditi i češće, neki kažu do svakih pola godine". Iako su ovakvi slučajevi statistički rijetki, Zagrpčanima nije naodmet paziti kuda hoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo