Srpski bezbednjaci se povlače sa Kosova

Tači ostao dosledan: Nema izvršne vlasti za srpske opštine

4.3.2013.
17:28
VOYO logo

Trojni sastanak visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton, premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu, završen je dva sata nakon početka.

Hašim Tači je nakon sastanka novinarima rekao da dogovor nije postignut i da je za Prištinu neprihvatljivo da zajednica srpskih opština ima izvršnu vlast kako to predlaže Beograd, javlja B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tanjug, međutim, prenosi da je on rekao da je ipak postignut usmeni dogovor o povlačenju srpskih bezbednosnih struktura sa severa Kosova.

Nova runda razgovora je 20. marta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tema današnjeg sastanka bile su zajednica srpskih opština na Kosovu. Pre toga se Eštonova odvojeno sastala sa Hašimom Tačijem i Ivicom Dačićem. Za zajednicu srpskih opština na Kosovu, Beograd traži da ima izvršna ovlašćenja, što Priština odlučno odbija.

U delegaciji koju predvodi Dačić su i Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije, i Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portparolka Eštonove Maja Kocijančić rekla je ranije danas novinarima da je dijalog Beograda i Prištine ušao u ključnu fazu i da je u interesu obe strane da dođe do kompromisa.

- Vremena nema mnogo, to znamo i mi i premijeri - izjavila je Kocijančičeva uoči početka trilateralnog susreta Ivice Dačić i Hašima Tačija sa visokom predstavnicom u Briselu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Dijalog je u kjučnoj fazi koja je još u toku, a mi radimo na ostvarivanju napretka - rekla je ona.

Kocijančičeva je podsetila da će Evropska komisija sredinom aprila podneti izveštaj o napretku u dijalogu, nakon čega će Evropski savet odlučiti da li da se Srbiji dodeli datum početka pregovora o pridruživanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo