SRPSKA VELEPOSLANICA ODBILA PRIMITI HRVATSKU PROSVJEDNU NOTU: / 'Od Beograda očekujemo nultu toleranciju na ovakve ispade'

Image
Foto: PIXSELL

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i članovi izaslanstva koje je prekinulo službeni posjet Republici Srbiji održat će izvanrednu tiskovnu konferenciju u 19:15 sati u zgradi Sabora.

18.4.2018.
18:38
PIXSELL
VOYO logo

Izaslanstvo Hrvatskog sabora prekinulo je u srijedu posjet Srbiji zbog incidenata koji je izazvao osuđeni ratni zločinac VojislavŠešelj gazeći hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije.

Šešelj je, prema tvrdnjama očevidaca, u predvorju Skupštine Srbije presreo izaslanstvo Sabora, istrgnuo hrvatsku zastavu, počeo je gaziti i psovati Jandrokoviću “mater ustašku” te poručio da “pozdrave Žigmanova”, kojem je prošlog tjedna prijetio “ponavljanjem zločina” za koje je osuđen u Den Haagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao posljednje u nizu, oglasilo se Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje otkriva da je srpska veleposlanica MilaNikolić odbila primiti prosvjednu notu.

"Danas je u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske pozvana veleposlanica Republike Srbije u Zagrebu radi uručivanja prosvjedne note zbog neciviliziranog i neprihvatljivog napada osuđenog ratnog zločinca, zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije i predsjednika Srpske radikalne stranke VojislavaŠešelja na službeno izaslanstvo Hrvatskog sabora, predvođeno predsjednikom Hrvatskog sabora gospodinom Gordanom Jandrokovićem, i skrnavljenja hrvatske zastave koja se u toj prigodi vijorila na ulazu u zgradu Narodne skupštine Republike Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanici Republike Srbije izražen je najoštriji prosvjed zbog navedenog incidenta. Nota, koju je veleposlanica odbila primiti, naknadno je proslijeđena Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu.

Hrvatska strana je istaknula da se osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, očito ohrabren izostankom sankcija za prijašnje incidente paljenja hrvatske zastave kao i izostankom reakcije najodgovornijih dužnosnika Republike Srbije na njegove prijetnje ponavljanja ratnih zločina, zajedno sa zastupnikom svoje stranke FilipomStojanovićem, usudio gaziti hrvatsku zastavu i uputiti uvredljive poruke hrvatskom izaslanstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Republika Hrvatska traži i očekuje od srbijanskih vlasti da pokažu nultu toleranciju prema ovakvim neprihvatljivim incidentima i žurno poduzmu odgovarajuće mjere.

Republika Hrvatska ostaje predana jačanju dobrosusjedske suradnje na načelima međusobnog poštovanja i u skladu s europskim vrijednostima", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo