nije lako izdvojiti / Srebrić o bivšim izbornicima i najdražim utakmicama: od 254 utakmice reprezentacije propustio samo šest

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Bio je igrač, trener, sportski dužnosnik na svim mogućim razinama. Nedavno je dobio visoko priznanje UEFA-e 'Dijamantni red časti'

10.6.2016.
13:07
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija u Francuskoj će nastupiti na svom devetom velikom natjecanju od proglašenja samostalnosti, a na svih osam dosadašnjih bio je Zorislav Srebrić, bivši glavni tajnik HNS-a, a sada viši savjetnih predsjednika Davora Šukera.

No još je zanimljiviji podatak kako je Srebrić od 254 utakmice hrvatske reprezentacije propustio samo šest. Sve ostale je gledao uživo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam bio na australskoj turneji gdje su odigrane tri utakmice. Propustio sam utakmicu protiv Ekvadora na SP-u u Japanu i Južnoj Koreji, ogled protiv Bugarske, te utakmicu protiv Argentine u Londonu. Sve ostale sam gledao i uživao premda je bilo i ružnih trenutaka," kazao je Srebrić za Hinu.

Nije mu bilo lako izdvojiti najdraže utakmice. No posebno je spomenu prvu utakmicu protiv SAD-a, veliku pobjedu protiv Danske na EP-u 1996. godine, pobjedu protiv Nizozemske u susretu za broncu na SP-u 1998. godine, te slavlje protiv Irske u Zagrebu golom Davora Šukera u sudačkoj nadoknadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Morao bih se iseliti iz Hrvatske da ne izdvojim 'trenera svih trenera', Miroslava Blaževića. Nije točna konstatacija da je on samo motivator, on je veliki znalac Zorislav Srebrić

Daleko lakše bilo je izabrati utakmice koje su mu najteže pale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako polufinale SP-a i poraz od Francuske. Poveli smo, pa izgubili. Također i drama protiv Turske u Beču. Da smo se samo malo manje veselili nakon postignutog gola možda bi prošli dalje," kazao je Srebrić koji je u nogometu 60 godina.

Bio je igrač, trener, sportski dužnosnik na svim mogućim razinama. Nedavno je dobio visoko priznanje UEFA-e "Dijamantni red časti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovu nagradu doživljavam kao priznanje hrvatskom nogometu. Jer je ogromna konkurencija, devet godina nitko nije dobio ovu nagradu," dodao je.

Surađivao je sa svim hrvatskim izbornicima naglasivši kako je svaki od njih dao najviše što je mogao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi su voljeli Hrvatsku i reprezentaciju i željeli sve najbolje," naglasio je.

"Morao bih se iseliti iz Hrvatske da ne izdvojim 'trenera svih trenera', Miroslava Blaževića. Nije točna konstatacija da je on samo motivator, on je veliki znalac", kazao je Srebrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Jozića je naglasio kako je napravio sjajne rezultate s mlađim uzrastima, imao je bazično i izvorno znanje.

"No došao je u jednoj složenoj situaciji kada je jedna generacija odlazila, a druga dolazila, ali je reprezentacija ipak izborila SP."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Barića je naglasio da je uvijek bio smiren i takav je odnos tražio s igračima.

"Njegovo razdoblje je bilo u uvjetima promjene igračkog kadra".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Kranjčara je istaknuo kako je bio jedan od najdarovitijih hrvatskih nogometaša, ali se iskazao i kao klupski trener.

"Bilić nije imao puno iskustva, ali je odlično radio, Štimac je morao provesti promjene u sastavu, a to nije bilo lako. Imao je i odlično razdoblje, ali su onda rezultati počeli oscilirati. Niko Kovač je imao odličan početak, a u Brazilu je bilo previše kritike. Nastup nije bio loš, siguran sam da će napraviti dobru karijeru. Puno inzistira na preciznosti, na programu, a u utakmice i treninge unosi svoju osobnost," kazao je Srebrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Antu Čačića je istaknuo kako njegovo znanje nije sporno i kako su kritike neosnovane.

"Ima specifičan stil, ugodan je i ležeran s igračima i suradnicima. Izbornik treba dobiti podršku, ako se ne napravi rezultat po prirodi stvari ili se izbornik sam povlači ili IO donosi odgovarajuće odluke," poručio je Srebrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vatreni" su godinama bili hrvatski sportski brend broj 1, no atmosfera se posljednjih godina pokvarila.

"Vjerujem da će odnos s navijačima biti bolji. Izražavam žaljenje što je do doga došlo. Tu je bilo nekih drugih utjecaja u društvu," dodao je na kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo