Na Kvarneru i u Istri pojede se najviše ribe u Hrvatskoj, piše Danas.hr. Kraljica jelovnika plava je riba, kod ljudi omiljena jer je i zdrava i jeftina. Točnije rečeno, bila je jeftina do početka zimskog lovostaja u prosincu. Vratila se na ribarnice nakon sedam tjedana, ali skuplja je no ikad.
Riječka ribarnica puna je srdela i inćuna, jednako su primamljive kao prije lovostaja, ali nisu jednako jeftine. Srdela je po četiri, inćuni pet eura za kilogram. "Pretjerano, ne bi smjelo po meni biti više od tri eura, ali što je tu je", priča Branko Korenić iz Rijeke.
"Smatram da je ipak ovo nenormalno obračunato, to je pretjerano. Gledajte, tu ako se ide po kunskoj vrijednosti, ona treba biti tri eura", govori Zvonko Radić.
Sve poskupljuje pa ni plava riba ne može biti iznimka. Kupci se jako dobro sjećaju, a prodavači ne skrivaju cijene s kraja prosinca, one prije lovostaja. "Srdela je znala biti po 20, po 15, a sada je evo vidite po 30 kuna", kaže Marica Haračić, prodavačica u ribarnici.
A inćuni po gotovo 40, ako ćemo u kunama. Ali ovako friške nema nigdje. Na nekim se bankovima iz kašeta prodaje miješana jer je, čim je ulovljena, dopremljena na riječku ribarnicu.
Traži se i smrznuta riba
"Možda je malo skuplje, jer je to početak, početak je ribe pa je možda neki euro skuplji. Riba je bila u moru do 8, mreže su bacili u 6, dok su je stisnuli, dokle su dignuli mrežu i toliko ribe i evo u 11 sam došao u Rijeku", rekao je Antonio Negrić, voditelj trgovine za prodaju ribe.
Kupci su se nakon sedam tjedana pauze zaželjeli plave ribe, ali kupuje se i bijela, čija se cijena s dolaskom eura ipak nije mijenjala. "Spremam ribu dva do tri puta tjedno, najviše volim lignje, oradice, brancine i tako", rekla je Zdenka Ivković.
Danas, na Pepelnicu oni koji poste imaju izbora. "Oslića imate od 40 kuna do 80 kuna, ili parangal po 100 kuna, to sad znači 6,60, 8, 10,60 i 13,30 u eurima, cijene se godinama nisu mijenjale", govori Irena Hodžić, prodavačica u ribarnici.
Traži se i smrznuta riba. "Škarpine po 52 kune, kozice jadranske za rižot, za paštu 95, lignja patagonica 67 kuna, filet oslića 59 kuna ili 7,83, filet bakalara, oslić bez glave kojem je već 12 godina ista cijena", govori Jadranka Kalač, prodavačica u ribarnici.
Ponuda je bogata, problem je samo u mršavim novčanicima.