A NOVČANICI SVE MRŠAVIJI /

Kraljica jelovnika skuplja nego ikad: 'Cijene su pretjerane! Ne bi smjela biti skuplja od tri eura, a pogledajte koliko oni naplaćuju'

Riječka ribarnica puna je srdela i inćuna, jednako su primamljive kao prije lovostaja, ali nisu jednako jeftine. Srdela je po četiri, a inćuni pet eura za kilogram

22.2.2023.
8:11
VOYO logo

Na Kvarneru i u Istri pojede se najviše ribe u Hrvatskoj, piše Danas.hr. Kraljica jelovnika plava je riba, kod ljudi omiljena jer je i zdrava i jeftina. Točnije rečeno, bila je jeftina do početka zimskog lovostaja u prosincu. Vratila se na ribarnice nakon sedam tjedana, ali skuplja je no ikad.

Riječka ribarnica puna je srdela i inćuna, jednako su primamljive kao prije lovostaja, ali nisu jednako jeftine. Srdela je po četiri, inćuni pet eura za kilogram. "Pretjerano, ne bi smjelo po meni biti više od tri eura, ali što je tu je", priča Branko Korenić iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da je ipak ovo nenormalno obračunato, to je pretjerano. Gledajte, tu ako se ide po kunskoj vrijednosti, ona treba biti tri eura", govori Zvonko Radić.

Sve poskupljuje pa ni plava riba ne može biti iznimka. Kupci se jako dobro sjećaju, a prodavači ne skrivaju cijene s kraja prosinca, one prije lovostaja. "Srdela je znala biti po 20, po 15, a sada je evo vidite po 30 kuna", kaže Marica Haračić, prodavačica u ribarnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A inćuni po gotovo 40, ako ćemo u kunama. Ali ovako friške nema nigdje. Na nekim se bankovima iz kašeta prodaje miješana jer je, čim je ulovljena, dopremljena na riječku ribarnicu.

Image
PALI BRUTALNI KOMENTARI /

Ljudi zbog najave poskupljenja masovno prozivaju AP-a, neki imaju jednostavan recept kako se boriti protiv toga: 'Konačno ću skinuti 15 kg viška'

Image
PALI BRUTALNI KOMENTARI /

Ljudi zbog najave poskupljenja masovno prozivaju AP-a, neki imaju jednostavan recept kako se boriti protiv toga: 'Konačno ću skinuti 15 kg viška'

Traži se i smrznuta riba

"Možda je malo skuplje, jer je to početak, početak je ribe pa je možda neki euro skuplji. Riba je bila u moru do 8, mreže su bacili u 6, dok su je stisnuli, dokle su dignuli mrežu i toliko ribe i evo u 11 sam došao u Rijeku", rekao je Antonio Negrić, voditelj trgovine za prodaju ribe.

Kupci su se nakon sedam tjedana pauze zaželjeli plave ribe, ali kupuje se i bijela, čija se cijena s dolaskom eura ipak nije mijenjala. "Spremam ribu dva do tri puta tjedno, najviše volim lignje, oradice, brancine i tako", rekla je Zdenka Ivković.

Danas, na Pepelnicu oni koji poste imaju izbora. "Oslića imate od 40 kuna do 80 kuna, ili parangal po 100 kuna, to sad znači 6,60, 8, 10,60 i 13,30 u eurima, cijene se godinama nisu mijenjale", govori Irena Hodžić, prodavačica u ribarnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traži se i smrznuta riba. "Škarpine po 52 kune, kozice jadranske za rižot, za paštu 95, lignja patagonica 67 kuna, filet oslića 59 kuna ili 7,83, filet bakalara, oslić bez glave kojem je već 12 godina ista cijena", govori Jadranka Kalač, prodavačica u ribarnici.

Ponuda je bogata, problem je samo u mršavim novčanicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo