Srbija odustala od progona Purde, Maslova i Tromblona

3.3.2011.
13:32
VOYO logo

Kako navodi portal, niti jedan od 44 svjedoka nije vidio trojicu osumnjičenih da su počinili ikakav zločin. Postoji jedino pisana izjava Purde iz vremena dok je bio vojni zarobljenik, koju je kasnije opovrgao.

Zamjenik srpskog državnog odvjetnika za ratne zločine i glasnogovornik tog državnog odvjetništva Bruno Vekarić za Blic je kazao kako je to predmet iz vojnog pravosuđa i da je istraga vođena vrlo loše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj je predmet primjer dobre regionalne suradnje i želim se zahvaliti državnim odvjetnicima u BiH i Hrvatskoj na suradnji", rekao je Vekarić.

U okviru istrage je, kako se navodi u izvješću portala, saslušano 30 svjedoka u Hrvatskoj i 14 u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Purda je uhićen u BiH 5. siječnja na temelju tjeralice srpskog pravosuđa, koje ga tereti za ratni zločin nad zarobljenicima i nemoćnim osobama, od kada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u BiH. "Oslobađanje Purde je direktna posljedica braniteljskih prosvjeda. To je uspjeh svih koji su na ulici digli glas protiv nepravde", kazao je za Danas.hr Željko Sačić, jedan od organizatora braniteljskih prosvjeda.

Sačić kaže da nije pobijedila pravda, jer je srpsko državno odvjetništvo za ratne zločine i ranije znalo da nema dokaza protiv branitelja koje progoni. S obzirom da se u međuvremenu politička situacija u Hrvatskoj poprilično zakomplicirala, Sačić smatra da je riječ o političkom kompromisu na razini Srbija - Hrvatska - EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće da će i drugi koji su na listi za progon doživjeti 'aboliciju', ali što je s drugim braniteljima poput Vladimira Fabera koji je na popisu osoba s kojim se traži razgovor. Dok jedne aboliraju, druge kriminaliziraju", kaže Sačić.

Hoće li biti još braniteljskih prosvjeda, Sačić u ovom trenutku ne zna. Kaže da će nakon odustajanja od progona Purde, Maslova i Janjića Tromblona "redefinirati stanje". Razloga za preveliko veselje nema, jer, podsjeća Sačić, hrvatski branitelj Veljko Marić još uvijek sjedi u srbijanskom zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko Borković Mladi Jastreb smatra da je cijeli slučaj Purda poraz hrvatske politike. "Žalosno je što je taj čovjek toliko propatio i što ga se proganja", istaknuo je Mladi Jastreb.

(I.B./B.Š.) Slučaj Tihomira Purde komentirala je i premijerka Jadranka Kosor. Rekla je kako je on sada prošlost te je naglasila da moraju napraviti sve kako se takvo nešto nikada više ne bi ponovilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sa zadovoljstvom konstatiram da je slučaj Tihomira Purde riješen. Taj nas je slučaj opterećivao ljudski i na drugim razinama, no on je sad prošlost", rekla je u četvrtak premijerka Jadranka Kosor.

Dodala je i kako se pokazalo točnim ono što je Hrvatska utvrdila, a to je da je Purda svoj iskaz dao u nemogućim okolnostima, pišu 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201102190034006 arti-201102230106006 arti-201102030370006 arti-201102010705006 arti-201102140474006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo