„Srbija će morati još dugo da čeka na datum“

Početak pregovora zavisiće od novih dokaza o implementaciji sporazuma sa Prištinom

27.6.2013.
10:11
VOYO logo

Srbija će morati još dugo da čeka na datum za početak pristupnih pregovora sa EU, kaže šef Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga Gunter Krihbaum.

Krihbaum je za današnje "Večernje novosti" rekao da će nemačka kancelarka Angela Merkel dobiti nalog da sutra može da glasa samo za januar kao najraniji datum, pod uslovom da Srbija do tada pruži nove dokaze o implementaciji sporazuma sa Prištinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Bundestag, s glasovima vladajuće koalicije demohrišćana i liberala, usvojiće (danas) rezoluciju na plenarnom zasedanju. Taj dokument daje Srbiji zeleno svetlo koje je čekala - kazao je Krihbaum.

Kako je pojasnio, potrebno je da Evropski savet u decembru proceni implementaciju briselskog sporazuma, tako da bi pregovori mogli da počnu najranije u januaru 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Bilo mi je drago da vidim koliko je Srbija delovala hrabro i odlučno u poslednjih nekoliko meseci. Jedna stvar je jasna: da ovi važni koraci nisu preduzeti, ne bismo danas mogli da damo zeleno svetlo - naveo je Krihbaum, prenosi Beta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo