Žene i biznis / Sramotna zastupljenost žena u hrvatskim upravama - tek 15 posto: 'Ne ide na lijep način'

Puna participacija žena povećava političku stabilnost, smanjuje mogućnost sukoba i povećava BDP

6.3.2020.
21:06
VOYO logo

Bliži se Dan žena pa progovaramo o njihovu statusu u društvu. Više od 40 posto visokoobrazovanih na svijetu ne radi. Zastupljenost žena u upravama društava u Hrvatskoj je dosegnula tek 15 posto. Ni blizu dovoljno da bi pobrisalo fenomen staklenog stropa.

Stvari se sporo pomiču

Poslovnim rječnikom to znači da je većina uspješnih žena u biznisu na poslovima srednjeg menadžmenta. Stvari se pomiču, ali nedovoljno brzo. Kad sjedne za stol glavnih, Ivana Gažić jedina je žena.

''U financijskom poslu su gotovo uvijek muškarci i u biti imate jako rijetko priliku da nekim sastankom dominiraju žene'', kazala je predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić.

Aura Wall streeta, adrenalina i brze zarade privlačnija je muškarcima, objašnjava, pa zato u njenom svijetu dominiraju. Međutim ona je predsjednica uprave Zagrebačke burze, a osim nje u Hrvatskoj su još samo dvije žene na takvim pozicijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da preveliki broj muškaraca ili žena u nekom poslu uzrokuje da taj posao postane prilagođen njihovom spolu'', dodala je.

Zato je u petak burza počela poslovati nakon zvona za ravnopravnost spolova. Ovakvim trendom ekonomski jednaki ćemo biti za 257 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Počinjalo je mučno. Meni je otac iz Dalmatinske zagore. Sam sam svjedok, a mogu mislit kako je tek bilo 50-ih godina kad su žene počele skidati rubac sa glave, pa oblačiti hlače, pa sjedati na bicikl I ići raditi u tvornicu. To je bio kulturološki šok tog vremena, ali od tada smo napredovali'', komentirao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Pozitivna diskriminacija

Samo korporacije će na napredak utjecati zadnje, smatra predsjednik. Kvote, kakve postoje u politici, pomogle bi i u svijetu biznisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je pozitivna diskriminacija i bez nje pod patronatom države nema pomaka. Ne ide na lijep način, ne ide na nagovaranje. Tu se moraju kao što smo učinili pa je prešlo u zakon, a ne samo u stranačke statute naprosto natjerati određene faktore u društvu da se tako ponašaju'', rekao je Milanović.

Samo jedan posto ukupnog novca koji troše velike korporacije i vlade troše na dobavljače otpada na tvrtke u vlasništvu žena. A ipak, tvrtke koje osnivaju žene donose dva puta više na uložen dolar od onih koje su osnovali muškarci. Ono što jako razlikuje muškarce i žene u biznisu je porodiljni. Dobra je strana što zakon dozvoljava godinu dana izostanka; ali ostalo bi trebalo biti jednako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sad imamo i veće porodiljne naknade, što udruga poslodavaca svakako pozdravlja; ali onaj dio na kojem se može više raditi je kada se žena vrati na posao'', kazala je Vali Marszalek iz UN Global compact Croatia.

''Samo šest država u svijetu ima preko 30 posto žena na rukovodećim pozicijama, to su vam Švedska, Norveška, Finska, Novi Zeland, Francuska Belgija'', objasnila je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

Ali Kanada je i implementacijom i okruženjem pravi uzor.

Alan Bowman, Kanadski veleposlanik u Hrvatskoj rekao je: ''Vaš je vrhovni zapovijednik tu, mi imamo vrhovnu zapovjednicu u Kanadi, ali na vlasti imamo I vrhovnog feminist, Justina Trudoa. I jako sam sretan što predstavljam jednakost spolova na svim razinama.''

Osam je ravnateljica bolnica, 20 posto je ministrica, 12 posto saborskih zastupnica u Hrvatskoj, a puna participacija žena povećava političku stabilnost, smanjuje mogućnost sukoba i povećava BDP. Tako da, žene na čelu su pametan odabir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo