SRAMOTA: / Zbog rupe u zakonu osuđivani pedofili u Hrvatskoj bez problema mogu ponovno raditi s djecom

Image
Foto: Thinkstock / ilustracija

Hrvatska ima registar pedofila, no teško da se može reći da on u potpunosti služi svojoj svrsi.

26.9.2016.
17:19
Thinkstock / ilustracija
VOYO logo

To zapravo znači kako se rehabilitirani pedofili ponovno mogu zaposliti na poslovima s djecom, iako država ne jamči da oni opet neće seksualno zlostavljati djecu.

'Nema nikakve sigurnosti da osuđeni pedofili nakon rehabilitacije neće biti zaposleni na poslovima na kojima su u izravnom doticaju s djecom. Nismo izmijenili Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji koji ne odgovara onome što smo se obvezali po Lanzarote konvenciji (Konvenciji Vijeća Europe za borbu protiv svih oblika seksualnog nasilja) da ćemo imati točne podatke o osuđivanim osobama. Lanzarote konvencija nas obvezuje da i dalje imamo podatak o svakoj osobi osuđenoj po toj konvenciji i ovdje rehabilitacija ne znači da se podaci o osuđenim pedofilima brišu iz registra. Rehabilitirani pedofili imaju pravo biti zaposleni, ali ne na poslovima u kojima dolaze u direktan doticaj s djecom jer prava djeteta trebaju biti iznad prava osobe osuđene za seksualne delikte na štetu djece', rekla je sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda, Lana Petö Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pedofili ponavljaju zločin

Kako pokazuju istraživanja, pedofili ponavljaju kaznena djela, osim u slučaju kad je terapija i psihoterapija u penalnom i postpenalnom sustavu dobro odrađena. S obzirom da u Hrvatskoj ne postoji penalna ni postpenalna psihoterapija s osuđenim pedofilima, ne može se niti očekivati da se pedofili neće vratiti svojim starim navikama.

Najviše presuda seksualnim zlostavljačima djece, koji se nalaze u registru pedofila, izrečeno je zbog bludnih radnji, njih čak 622, zatim zbog zadovoljenja pohote pred djetetom ili maloljetnom osobom, spolnog odnošaja s djetetom, podvođenja te iskorištavanja djece ili maloljetnih osoba za pornografiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je i u tome što Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji ne obvezuje sve poslodavce da kod zapošljavanja provjeravaju nalaze li se osobe koje planiraju zaposliti u registru pedofila. U školama više ne mogu raditi registrirani pedofili, no primjerice igraonice, sportski klubovi i slični ne moraju provjeravati buduće zaposlenike u registru pedofila. Sve je prepušteno svijesti poslodavca.

Pedofile u registru bi trebalo nadzirati

'Zakon je trebao propisati obvezu svim poslodavcima kad zapošljavaju ljude koji će raditi izravno s djecom da moraju provjeriti nalazi li se ta osoba u registru pedofila i da ju tek nakon te provjere mogu zaposliti', rekla je Petö Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjera radi, svjetska istraživanja otkrila su kako se otkrije tek deset posto pedofila, što znači da bi stvaran broj pedofila u Hrvatskoj mogao biti oko 14 tisuća.

One koji se nalaze u registru definitivno bi trebalo nadzirati, vjeruje sutkinja Petö Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Trebali bi provjeravati gdje rade, stanuju, kako se ponašaju i raditi s njima tako da razumiju da ih se provjerava, ne zato što ugrožavamo njihova ljudska prava, nego zato što pazimo na prava djece.'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo