SRAMOTA NA VISOKOM PREKRŠAJNOM SUDU: / Zbog nerada jedne sutkinje u zastaru otišlo gotovo 700 sudskih predmeta

Image
Foto: Petar Glebov / PIXSELL

Sutkinja bi na dan određen za sjednicu vijeća uzela bolovanje ili smislila neki drugi izgovor za nedolazak, što bi blokiralo rad sudskog vijeća,

4.3.2019.
11:59
Petar Glebov / PIXSELL
VOYO logo

Jedna sutkinja Visokog prekršajnog suda u Zagrebu već više od tri godine ne rješava dodijeljene joj spise zbog čega je u zastaru otišlo gotovo 700 njezinih predmeta. Broj tih predmeta vjerojatno je i veći jer je navedeni podatak iznesen na općoj sjednici sudaca Visokog prekršajnog suda održanoj u jesen prošle godine, piše Jutarnji list.

Da stvar bude još gora, prema izvorima Jutarnjeg lista s Visokog prekršajnog suda, većina tih predmeta otišlih u zastaru odnosi se na slučajeve nasilja u obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUDSTVO NAM JE NAJGORE O EUROPI: /

Porazni rezultati Eurobarometra, evo što Hrvati misle o pravosuđu

Image
SUDSTVO NAM JE NAJGORE O EUROPI: /

Porazni rezultati Eurobarometra, evo što Hrvati misle o pravosuđu

Prima dobru plaću i živi u državnom stanu

Tako su u najmanje 350 predmeta prekršajne prijave za obiteljsko nasilje ostale bez pravomoćnog sudskog epiloga, a žrtve nasilja bez zaštite. S druge strane, spomenuta sutkinja nema zdravstveni niti neki drugi opravdani razlog za svoj nerad. Ona jednostavno ne rješava spise i ne sudjeluje u radu sudskog vijeća u koje je raspoređena, ali i dalje redovito prima plaću koja na tom sudu iznosi između 16.000 i 17.000 kuna mjesečno te stanuje u državnom stanu, piše Jutarnji list.

Sutkinja bi na dan određen za sjednicu vijeća uzela bolovanje ili smislila neki drugi izgovor za nedolazak, što bi blokiralo rad vijeća, a predsjednica njezina vijeća morala je doslovce juriti suce po hodnicima i moliti ih da dođu na sjednice njezina vijeća kako bi mogli vijećati i donositi presude - tvrdi isti izvor s Visokog prekršajnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri stegovne prijave protiv sutkinje

Predsjednica suda Karmen Novak Hrgović potvrdila je da su protiv spomenute sutkinje podnesene tri stegovne prijave.

Prva prijava podnesena je početkom 2016. godine Državnom sudbenom vijeću (DSV). Spomenuta je sutkinja u Odjel za prekršaje javnog reda i mira prebačena 2015. godine, a kako joj se ta odluka nije svidjela žalila se Vrhovnom sudu koji je žalbu odbio. Predmeti koje svaki sudac dobije moraju biti raspravljeni na tročlanom sudskom vijeću na kojem se ona jednostavno nije pojavljivala. DSV je imao priliku sutkinji osobno uručiti poziv za stegovne postupke koji su protiv nje podnijeti 2017. godine kada se javila na natječaj za predsjednicu Vrhovnog prekršajnog suda, no ni tada to nisu učinili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike