SR Njemačka 1988.

Image

Nizozemci, 'dark horse' turnira, predvođeni Gullitom, Van Bastenom, Rijkaardom, Koemanom, Vanenburgom i veteranom Mührenom, te vrhunski izbornikom Rinusom Michelsom, zadivili su nogometnu Europu.

20.5.2012.
20:40
VOYO logo

Domaćin prvenstva bila je Zapadna Njemačka, koja je 1986. godine drugi put zaredom ušla u finale Svjetskog prvenstva. Od nogometnih velesila nedostajali su tek branitelji europskog naslova Francuzi.

Nizozemci, 'dark horse' turnira, predvođeni Gullitom, Van Bastenom, Rijkaardom, Ronaldom Koemanom, Vanenburgom i veteranom Mührenom, zadivili su nogometnu Europu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sovjetski Savez došao je, međutim, s cjelokupnim kijevskim Dinamom, tada najmoćnijim klubom svijeta, te odmah u početku svladao Tulipane.

Jedni od favorita, Englezi, ispali su iz svih kombinacija početnim porazom od Iraca, koje je od ulaza u polufinale odvojila upravo Nizozemska. Narančasti su, između ostalog, bili kobni i za Engleze, Gordog albiona je 'torpedirao' Marco van Basten 'hat-trickom'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: espnfc.com

Nizozemsku nepobjedivost osjetili su u konačnici i Nijemci, u polufinalu, kada su Matthäeus, Littbarski, Thon, Völler i Klinsmann morali stisnuti ruku boljemu. Prva dva pogotka pala su s bijele točke, a konačnih 2:1 za Nizozemsku djelo je Van Bastena tri minute prije kraja.

Ukupno gledajući, Sovjetski Savez do finala je došao s tri trijumfa i jednim remijem. U polufinalu je Zbornaja bila bolja od Italije (2:0), predvođene napadačkim dvojcem VialliMancini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U finalu se Nizozemska 'osvetila' Sovjetima za poraz u skupini 18 dana prije. Rinata Dasajeva su svladali Gullit (23.) i Van Basten iz čudesnog voleja (53.) koji je postigao jedan najljepših golova 20. stoljeća.

Kod 2:0 Van Breukelen je obranio jedanaesterac Belajevu. Bilo je to prvo nizozemsko zlato, prvi naslov prvaka Europe...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 MOMČAD PRVENSTVA:

  1. Hans van Breukelen (Niz)
  2. Giuseppe Bergomi (Ita)
  3. Frank Rijkaard (Niz)
  4. Ronald Koeman (Niz)
  5. Paolo Maldini (Ita)
  6. Ruud Gullit (Niz)
  7. Jan Wouters (Niz)
  8. Giuseppe Giannini (Ita)
  9. Lothar Matthaus (ZNjem)
  10. Gianluca Vialli (Ita)
  11. Marco van Basten (Niz)

NAJBOLJI STRIJELAC:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marco van Basten (Niz) -5

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo