SPS / traži 15 miliona evra od države za prostorije bivšeg CK

Petru Matiću u džep neće zaviriti

31.3.2013.
1:57
VOYO logo

Socijalistička partija Srbije potražuje od države da joj novčano nadoknadi gubitak za osam spratova „Ušća“ koji se trenutno nalaze u vlasništvu „Balkan rilestejta” biznismena Petra Matića, ali se za to čeka presuda suda, kaže za „Blic” advokatica SPS-a Sanja Turlakov.

Međupresudom Višeg suda u Beogradu utvrđeno je, kako ova advokatica tvrdi, da je osnovano potraživanje SPS-a protiv države u slučaju „Ušće“, ali je potom država uložila žalbu, pa je spor dospeo do Apelacioniog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- O visini novčanog potraživanja sud će odlučiti konačnom presudom. Ali ne mogu da prejudiciram šta će biti odluka Apelacionog suda - kaže Turlakov za „Blic“.

Svih osam spratova Poslovnog centra „Ušće“ koje ova vladajuća partija godinama potražuje od države pripadalo je Savezu komunista Jugoslavije dok je „Ušće“ bilo zgrada Centralnog komiteta, a SPS je pravni naslednik imovine SKJ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među sagovornicima „Blica” su podeljena mišljenja o tome koliku bi SPS mogao da dobije odštetu od države pod uslovom da Apelacioni sud odluči u korist partije.

Nebojša Nešovanović, konsultant za investicije, procenjuje za „Blic” da je ukupna vrednost osam spratova poslovnog prostora „Ušće“ oko 15 miliona evra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Celo „Ušće“ ima 25 spratova koji se nalaze na površini od 25.000 kvadrata bruto, jer jedan sprat ima hiljadu kvadrata. Tržišna vrednost prostora koju potražuje SPS vredi sigurno 15 miliona evra - kaže Nešovanović za „Blic“.

Međutim, Nedeljko Malinović, direktor agencije za nekretnine „Legat“, tvrdi za „Blic“ da se u ovom slučaju ne može procenjivati trenutna tržišna vrednost osam spratova jer je zgrada Centralnog komiteta bila bombardovana, pa je njena vrednost pre 2000. bila mnogo manja nego danas kada je u nju uloženo mnogo novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da li će SPS uspeti da pobedi državu, najviše zavisi od toga koliko će ova partija uspeti da na sudu dokaže da je zgrada Centralnog komiteta izgrađena iz sredstava Saveza komunista Jugoslavije.

- Ako u tome uspeju, nešto će i moći da dobiju - kaže za „Blic“ Zoran Stojiljković iz Agencije za borbu protiv korupcije. On dodaje da je i nakon 2000. bilo dosta sličnih sporova oko imovine SPS-a kada je postojala tendencija da im se sve to oduzme, ali su u nekim prostorima opstali jer su uspeli da dokažu da su ih izgradili isključivo od sredstava same partije, tačnije od članarine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo