Blaženka Divjak / 'Spremna sam u istom trenutku, kad pokažete u mojem djelovanju skriveni interes, otići s ovog mjesta'

Image
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja poručila je zastupnicima kako klevetanje neće podnositi

13.12.2018.
17:17
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak je, na kraju saborske rasprave o Zakonu o udžbenicima, odlučno odbacila prozivke da su ona ili netko iz njena tima upleteni u neke "skrivene interese", odnosno pogodovanje nekim izdavačkim lobijima, ustvrdivši kako je spremna otići, ako se pokaže suprotno.

"Spremna sam u istom trenutku, kad bilo tko od vas pokaže u mojem djelovanju takav interes, otići sa ovog mjesta", poručila je zastupnicima pozvavši ih da, ako o tome imaju bilo kakve spoznaje, to prijave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je vaša obveza, ali klevetanje nije nešto što ću mirno podnositi, rekla je.

Kažimir Varda (Stranka rada i solidarnosti) pitao je ministricu zašto je iz zakona izostavljena maksimalna cijena elektroničkog udžbenika. Dosad se govorilo o pogodovanju izdavačkom lobiju, no postavljam pitanje uvodimo li mi neki novi lobi IT industrije i tko će te troškove eksperimenta platiti nakon što usahnu sredstva iz EU-a, zanimalo je zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divjak tvrdi kako zakon ni na koji način ne forsira digitalizaciju. On samo omogućuje da se tamo, gdje učitelj prepozna da je to dobro, koriste i digitalni materijali. U eksperimentalnoj fazi velika većina učitelja koristi mješoviti oblik, što je najefikasniji način učenja i poučavanja, navela je.

Naglasila je kako je zakonom predviđeno zadržavanje radnih udžbenika za razrednu nastavu i poticanje pisanja rukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otklonila je bojazni o štetnosti digitalizacije. Digitalizaciju ne možemo zaustaviti, ali možemo uputiti učenike da svrsishodno upotrebljavaju tehnologiju, što i radimo, rekla je ministrica, pa podsjetila kako je kroz povijest bilo otpora i drugim tehnološkim revolucijama.

Štetan je i automobil, jer može ugroziti zdravlje i sigurnost, ali trebamo li ga se zbog toga odreći, zapitala se ministrica Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo