PJESMOM DO SABORA / Spremite se za novu sezonu plesa s političarima!

Image
Foto: Pixsell

Kroz hrvatsku povijest zaista smo se nagledali suludih političko-glazbenih spojeva koji su neizbježno vodili do gafova o kakvima čak i najveći neprijatelji određene stranke nisu mogli ni sanjati.

5.11.2011.
8:13
Pixsell
VOYO logo

Osim u predizbornim obećanjima, čelnici hrvatskih stranaka uskoro će se početi nadmetati i u plesnim vještinama!

Hrvatski „ples s političarima“, naime, imat ćemo prilike gledati u završnici skoro svakog stranačkog skupa u trenutku kada mikrofon prijeđe u ruke onih koji, u zamjenu za izdašni honorar, pjesmom podržavaju svoju omiljenu političku opciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako uložimo malo energije u prekapanje po glazbenoj kutiji sjetit ćemo se da je na prošlim izborima vinkovački reper Dalibor Bartulović Shorty založio svoj ugled za HDZ, te uz političke poruke i financijsku podršku vladajućih upozoravao mlade na opasnosti uživanja droge. Njegovim tadašnjim poslodavcima, međutim, promakla je pjesma „Evergreen“ u kojoj je, između ostalog, repao „toliko smo napušeni da smo evergreen“ i pozivao političare da „puše travu“.

Istovremeno, Jacques je himnom „HDZ zna“ konačno došao do pjesme čiji je refren ušao u uho gotovo svakom stanovniku Lijepe naše, a među svom tom ekipom našli su se i deklarirani rokeri Prljavo Kazalište koji su na taj način pljunuli u lice vlastitim punkersko-buntovničkim korijenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranke oko SDP-a su 2000. godine okupile kremu tadašnje rock scene te na promjenu pozivale pjesmama „Vrijeme je da se krene“ Majki i „Novo vrijeme“ Buldožera. Urbani svjetonazor iskazan tom prilikom prilično je kompromitiran angažiranjem regionalne kraljice lakih nota Severine Vučković u narednim kampanjama.

Da ne bude zabune, slični pa i mnogo gori gafovi događali su se i svjetskim političkim čelnicima, a najluđi primjer svakako je onaj za koji se nekoć davno pobrinuo Ronald Reagan. Bitku za fotelju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država odlučio je popratiti taktovima Springsteenove „Born in the USA“, pri čemu je zaboravio narediti nekom od svojih ljudi da pažljivije pročita tekst pjesme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašeno patriotski refren skrivao je potresnu sudbinu  zaboravljenog i poniženog vijetnamskog veterana, čime je The Boss uputio jednu od najoštrijih političkih kritika u povijesti glazbe. Oni koje je napadao u toj pjesmi, samo nekoliko mjeseci kasnije razdragano su plesali upravo na nju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo