Sprečena izgradnja još jednog spomenika OVPMB

U selu Oravica planirano je postavljanje spomenika koji bi koštao oko 100.000 evra

27.5.2013.
14:11
VOYO logo

Nakon što je iz Preševa uklonjen spomenik pripadnicima OVPMB, lokalnim vlastima stiglo rešenje o zabrani izgradnje spomenika u selu Oraovica, piše Danas.

Taj list piše da je na adrese lokalnih vlasti stiglo obaveštenje o zabrani daljih radova na izgradnji spomenika kompleksa, čija izgradnja je planirana u selu Oraovica, nekoliko kilometara od Preševa. Prema pisanju lista Danas, taj kompleks koštao bi 100.000 evra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Mi smo planirali da na površini od oko tri hiljade kvadratnih metara napravimo memorijalni kompleks osmorici pripadnika OVPMB koji su poginuli u borbama maja 2001. godine. Cela investicija je trebalo da košta oko 100.000 evra, a ta sredstva smo obezbedili od predstavnika albanske dijaspore koji žive i rade u zemljama EU - kažu albanski izvori lista "Danas" iz Preševa.

Kamen temeljac za izgradnju ovog, za jug Srbije nesvakidašnjeg, spomen-kompleksa postavljen je na mestu Kamenište iznad sela Oraovica, naseljenog isključivo etničkim Albancima. Na tom mestu pre desetak dana održan je komemorativni skup sećanja na sukobe pripadnika OVPMB i Združenih snaga bezbednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Iako je celokupna situacija dosta komplikovana, Albanci Preševske doline žele da imaju trajno obeležje na svoje heroje iz 2001. godine - kaže predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, lider Demokratske partije Albanaca (DPA).

Mustafa je zajedno s predsednikom lokalnog parlamenta Ramizom Ljatfijem, postavio i kamen temeljac, a do obustave radova poravnat je teren i postavljeni su stubovi nosača za spomen-obeležja osmorici poginulih pripadnika OVPMB.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Radovi su obustavljeni po nalogu države Srbije i mi sada ulazimo u jednu drugu proceduru da dokažemo da imamo pravo da gradimo spomen-kompleks koji se nalazi na lokaciji koju su za njegovu izgradnju poklonili meštani Oraovice - pojašnjava za "Danas" predsednik MZ u ovom selu Fadilj Azizi.

On navodi da je u temelje spomenika ugrađeno više od 60 tona betona. Od ukupno tri hiljade kvadratnih metara bilo je predviđeno da spomenik zauzme 900 metara. Osam stubova, koji predstavljaju simbolične likove pripadnika OVPMB, trebalo je da budu visoki svaki po 16 metara. Ceo projekat uradili su prištinske arhitekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac Preševo i Medveđu dr Zoran Stanković prilikom nedavne posete ovom području rekao je da zna za radove na tzv. "spomen-kompleksu", ukazujući na činjenicu "da postaje uobičajeno da kada ovde država Srbija dođe da uradi neku dobru stvar, da se odmah javi neko sa prigovorom ili postavi na dnevni red neku drugu temu".

I ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi rekao je u Bujanovcu da bi sagledavajući multietičnost države Srbije pre izgradnje svakog spomen-obeležja "trebalo razgovarati na tu temu" i, kako je precizirao, "svako u Srbiji treba da bude ponosan na svoju prošlost, na ono što jeste, ali uvek treba razmišljati o budućnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvanični albanskih političkih partija za sada nisu reagovali na zabranu izvođenja radova u Oraovici. Uz to nije se razmatrala ni zakonska obaveza da se za uklonjeni spomenik iz centra Preševa pronađe nova lokacija.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo