Ništa se nije riješilo / Sportski klubovi i mali sportaši ne mogu čekati: 'Hrvatski sport je u lockdownu. 80 posto je van funkcije'

Školske dvorane za treninge djece koja ne idu u isti razred i dalje su zatvorene

18.9.2020.
20:12
VOYO logo

U Hrvatskoj su napokon stigle upute za korištenje školskih dvorana. Iako su očekivali da će konačno moći početi s treninzima u školama, klubovi su razočarani.

Naime, ulazak u školske dvorane je moguć, ali u njima zajedno ne mogu trenirati djeca koja ne idu u isti razred.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sportski klubovi stoga poručuju: ovime se nije riješilo ništa. 

Školske dvorane za treninge djece koja ne idu u isti razred i dalje su zatvorene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što napraviti s više od 700 malih košarkaša Cedevite, muči i ovog trenera. Dosad su trenirali u 24 škole, a zbog epidemioloških mjera sada nemaju gdje.

Image
napokon dobre vijesti /

Školske dvorane uskoro se otvaraju za sportaše, ali sve će biti u fazama

Image
napokon dobre vijesti /

Školske dvorane uskoro se otvaraju za sportaše, ali sve će biti u fazama

"Maksimalno djece koliko smo mogli prebacili smo u naš sportski centar ali to je oko 60 djece, dakle niti deset posto od ukupnog broja. Naime škola košarke je zamišljena da se trenira u susjedstvu, a ne na drugom kraju grada. Imamo opciju treninga na otvorenom, ali to je sve minimalno", rekao je Dejan Jovović, voditelj Škole košarke Cedevita Junior.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuke za korištenje školskih dvorana iščekivale su se danima, a mnogi klubovi sada su razočarani. Vikendi i večernji termini nakon nastave slobodni su, ali samo za seniorske ekipe. Klubovi moraju snositi troškove dezinfekcije, a djeca zajedno mogu trenirati samo ako se razredi ne miješaju - što gotovo nikad nije slučaj.

"Na prvom mjestu je nastava i sigurnost na nastavi. Jako je važno da škole iskoriste sve prostore kako bi se napravila distanca među učenicima. Ovo je prvi korak kada u školu ulaze oni koji nisu učenici, a za dalje ćemo vidjeti kako bude", izjavila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sportski klubovi i mali sportaši ne mogu čekati.

"Vlada je rekla da neće više biti u lockdownu jer bi posljedice bile nepodnošljive, a hrvatski sport je upravo u lockdownu jer sport nisu profesionalci i prva nogometna liga, već djeca koja treniraju, a 80 posto sporta sada je van funkcije", poručio je Jovović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na odluku smiju li i kome iznajmiti sportsku dvoranu čekali su i ravnatelji. Novac od klubova i škola stranih jezika kojim su prostore davali u najam koristili su za školske troškove i izvanredne situacije.

"U punom pogonu bi bili od 15 i 30, 16 sportska dvorana i isto toliko učionica. To je financijska injekcija od nekih 150 tisuća kuna koja sada fali i osjeti se u radu škole", izjavio je Boris Počuča, ravnatelj OŠ Ivana Cankara u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li se i kada ove upute mijenjati, ovisit će o epidemiološkoj situaciji.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo