SPORNI POTEZ MINISTRA: / Inspekcije prepušta lokalnim šerifima koji će ih moći slati kome god žele

Image
Foto: PIXSELL, S.Strukić / P.Macek

Akcijski plan Ministarstva uprave kojemu je na čelu mostovac i potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić predviđa od ovog mjeseca vraćanje inspekcija na razinu županija.

6.12.2016.
9:47
PIXSELL, S.Strukić / P.Macek
VOYO logo

U obrazloženju Ministarstva uprave navodi se da je cilj postići racionalizaciju državne uprave, a za to bi trebalo prenijeti "75 prvostupanjskih i inspekcijskih poslova na urede državne uprave u županijama", pišu 24 sata napominjući da nisu dobili odgovor koje bi inspekcije prešle u lokalnu nadležnost.

Image
INSPEKCIJA PRETRESLA GRAD BENKOVAC: /

HDZ-ovac građevinskoj tvrtki nezakonito isplatio više od milijun kuna?

Image
INSPEKCIJA PRETRESLA GRAD BENKOVAC: /

HDZ-ovac građevinskoj tvrtki nezakonito isplatio više od milijun kuna?

"Inspektori su već postali ovisni o politici"

Do 2014. godine Državni inspektorat bio je jedinstveno tijelo koje je objedinjavalo sve inspekcije. Tada ga je Milanovićeva vlada odlučila ugasiti, a inspekcije prebaciti na pet ministarstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već je napravljen korak unazad jer inspekcije su postale manje učinkovite kad su prebačene u ministarstva, a inspektori su postali ovisni o politici. Sad će se povećati moć župana koji će moći slati inspekcije kome žele i kako žele, a država neće imati jasan pregled što oni rade. Inspektor zaposlen u svojoj sredini ne može kontrolirati svoje prijatelje", kazao je tim povodom bivši glavni državni inspektor Branko Jordanić.

Image
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Slabije kontrole i put u rođačko zapošljavanje

On smatra da nas ta odluka vraća u loš sustav iz prošlog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kontrole će biti još manje, inspekcije neučinkovite, a to je i put za rođačko zapošljavanje. Ne mogu vjerovati da to rade", razočarano je komentirao Jordanić.

I svojedobni Jordanićev zamjenik Pero Kovačević smatra da će Kovačićev potez dotući inspekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lokalni šerifi će dobiti moć nauštrb kvalitete rada. Već sad se ugostitelji žale da im dolazi u kafić 11 različitih kontrola nakon što inspekcije rade nepovezano po ministarstvima. Sad će svaka županija imati svoju politiku kontrole", upozorava Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo