SPLIĆANKA PROMIJENILA BRAVU PA JE OSUDILI KAO OBITELJSKU NASILNICU!? / Muž ju prijavio, ali je izgubio tužbu zbog jednog detalja

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

41-godišnja Splićanka je osuđena kao obiteljska nasilnica jer je nakon svađe promijenila bravu na zajedničkom stanu

22.10.2019.
19:47
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Jedna 41-godišnjakinja iz Splita je nakon svađe sa suprugom promijenila bravu na zajedničkom stanu na Žnjanu, pa završila kao osuđenica za obiteljsko nasilje, piše Slobodna Dalmacija koja je dobila na uvid presude Prekršajnog suda u Splitu nakon postupka koji je proveden po prijavi njenog muža.

Naime, suprug je protiv 41-godišnjakinje podnio optužni prijedlog jer je tijekom listopada 2015. godine promijenila brave na ulaznim vratima stana na Žnjanu bez njegovog znanja te mu time uskratila ulazak u stan, onemogućila stanovanje i korištenje stambenog prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavio ju je zbog nasilja u obitelji. Nakon provedenog postupka na splitskom sudu proveden postupaku optužba je odbijena, ali to nije značilo kako sud 41-godišnjakinju smatra nevinom. To je napravljeno iz razloga što je već bila osuđena zbog istog događaja, ali po prijavi koju je podnijela policija. Suprug je podnio prijavu u siječnju 2016. godine, a policija je 41-godišnjakinju prijavila već u studenom 2015. godine kada ih je pozvao zbog zaključanih vrata.

Ekonomsko nasilje

Žena je potom u kolovozu 2017. godine pravomoćno osuđena. U presudi navedeno da se nasilnički ponašala prema suprugu jer je promijenila bravu na ulaznim vratima obiteljskog stana te mu tako početkom studenog 2015. godine oko 15.00 sati onemogućila ulazak u stan i korištenje zajedničkog stana i njegovih osobnih stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, radi se o ekonomskom nasilju pod kojim se podrazumijeva onemogućavanje korištenja osobne i zajedničke imovine. 41-godišnjakinja je na sudu u svojoj obrani priznla da je promijenila bravu čim se on iselio iz stana.

Oslobođena kazne

Sud ju je proglasio krivom i osudio kao obiteljsku nasilnicu. Iako je za takvo nedjelo predviđena kazna od najmanje 1000 kuna ili do 90 dana zatvora, uzimajući u obzir sve okolnosti sud je tada 41-godišnjakinju oslobodio kazne pozivajući se na odredbu zakona koja kaže kako se “počinitelj prekršaja može osloboditi kazne ako ga posljedice tako pogađaju da je njegovo kažnjavanje nepotrebno radi ostvarenja svrhe kažnjavanja”, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo