NOVA ATRAKCIJA NA PLAŽAMA / Splićani osmislili električnu dasku koja lebdi iznad vode: Moći ćete se provozati na njoj već ovog ljeta

Nakon što su usavršili prototip kojeg nazivaju Plurato Sailfin, sada rade na komercijalizaciji proizvoda

22.2.2019.
22:30
VOYO logo

Lebdjeti se očito može, a i za surfati na moru više ne trebaju valovi. 

Prva hrvatska električna daska postiže brzinu i do 30 km na sat, a zahvaljući hidrokrilima uzdiže se iznad površine mora. I to sve na daljinski koji se veže na ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate daljinski i na njemu dajete gas. Kad date gas daska polako krene. I uhvatite brzinu, daska počinje izlaziti vani. I onda vam je sve ostalo u balansu tijela", objašnjava Dino Car, razvojni inženjer.

Izdizanjem iznad mora smanjuje se otpor, postiže se veća brzina i manje se troši baterija koja je najskuplji dio električne daske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Baterija je naskuplja komponenta, lako je izmijenjiva. Skida se i steže pomoću vida. Traje 45 minuta do sat vremena, ovisi o načinu vožnje. Što ste više u zraku, manji je otpor, I ovisno o stilu vožnje", dodaje Dujo Sarić, razvojni inženjer.

Nakon što su usavršili prototip kojeg nazivaju Plurato Sailfin, sada rade na komercijalizaciji proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadnjih godinu dana radimo na tome da je proizvod spreman za serijsku proizvodnju, treba sve dizajnirati", kaže Miljenko Polić, razvojni inženjer.

Cilj im je da se daske već ovog ljeta nađu na plažama.

"Postoje slični proizvodi na tržištu koji koštaju oko 10 tisuća eura, ali mi ćemo pokušati sniziti cijenu. Prvo ćemo davati u najam jer ćemo je učiniti široj publici, tako da tražimo partnere koji bi je dali u rentu", kaže Nino Mijač, direktor tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za surfati na električnoj dasci ne treba niti osobito vješt, na njoj se može i ležati. Prilikom pada u more daljinski automatski isključuje, a daska zaustavlja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike