SPLIĆANI OGORČENI: / 'Dok neki iznajmljuju POS-ove stanove, invalidi i samohrani roditelji još su podstanari'

Image
Foto: PIXSELL, Miranda Čikotić

Na listi za dobivanje stanova u najam iz programa poticane stanogradnje (POS) u Splitu je čak 1739 obitelji koje su sada u statusu podstanara.

11.9.2017.
8:16
PIXSELL, Miranda Čikotić
VOYO logo

Među njima su 222 hrvatska branitelja, od kojih 57 s invalidskim statusom, zatim 173 samohrana roditelja, 120 osoba s posebnim potrebama, te 22 obitelji poginulih i nestalih branitelja.

"Prije izbora svi su nam svašta obećavali"

Među njima je i Antonela Stipica, samohrana majka sina od 20 i kćeri od 16 godina koja se s njima u proteklih deset godina selila čak šest puta. Ona je 55. na listi reda prvenstva za program POS najam, a poput ostalih strepi jer je najamnina u Splitu poskupjela (s 200-300 na 400-500 eura mjesečno) otkako je grad postao popuarna turistička destinacija, pa je iznajmljivačima unosnije ljeti iznajmljivati stanove turistima, a zimi studentima - piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stipica i još nekolicina koji čekaju na red za dobivanje POS-ovog stana u najam ogorčeni su jer se nakon izbora, uoči kojih su im političari obećavali brzo rješavanje njihovog stambenog problema, ništa ne događa.

"Prije lokalnih izbora svi su nam svašta obećavali, poštanski sandučići su nam bili puni predizbornih letaka, jer su naša imena i adrese bile javno objavljene, pa smo bili laka meta. Sada su nas svi zaboravili" - uglas kažu za Slobodnu Dalmaciju Antonela Stipica i još nekoliko Splićana u sličnoj situaciji koji bi, sa svoji obiteljima, dobivanjem u najam državnih stanova jeftinije plaćali najamninu , a bili bi i sigurni da ih nitko neće preko noći izbaciti iz stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OLAKŠAT ĆE VAM KUPNJU NEKRETNINE: /

Ministar otkrio detalje subvencija, a tu su i POS-ovi stanovi

Image
OLAKŠAT ĆE VAM KUPNJU NEKRETNINE: /

Ministar otkrio detalje subvencija, a tu su i POS-ovi stanovi

Image
Foto: PIXSELL, Ivo Čagalj
Image
Foto: PIXSELL, Ivo Čagalj

Stanove dobili oni kojima uopće nisu trebali

"Bilo mi je teško čitati kako su pojedinci koji su kupili POS-ove stanove na Kili (splitsko naselje) te iste stanove odmah iznajmljivali ili prodavali, što znači da im ti stanovi nisu ni trebali. Bilo je i onih koji su te nove kvadrate renovirali čim su se uselili i uređivali ih skupim namještajem. Je li takvima uopće trebao državni poticaj? Nas bi zadovoljili samo goli zidovi, ne bismo sigurno izvolijevali oko dizajna i drugih sitnica", kazao je Josip Čondić, umirovljeni branitelj koji s nezaposlenom suprugom i dvoje djece živi kao podstanar.

I njega i Antonelu Stipicu i ostale s liste za čekanje POS-ovoh stanova za najam žalosti to što se, kažu, nemaju kome obratiti u gradskoj upravi tko bi pokušao utjecati na predstavnike državne Agencije za promet nekretninama (APN).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka nađu neki prazan prostor bilo gdje na području Splita i neka nam ga daju na korištenje. Što će im ona prazna Spaladium Arena i ostali mrtvi kapitali, a mi se s djecom smucamo od stana do stana", kažu.

Inače, najam POS-ovih stanova košta 20 kuna po četvornom metru, a iznos najamnine ne smije prelaziti 30 posto prihoda svih članova kućanstva koji će živjeti u stanu. Oni koji unajme državne stanove mogu ih i o5tkupiti, s tim da će im se od kupoprodajne cijene odbiti iznos dotad uplaćene najamnine. Pritom je jedini uvjet da stan nisu unajmljivali duže od pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo