SPISKALI AGROKOROVIH 10 MILIJUNA NA LUKSUZ I ŠPECERAJ: / Čak i sitne račune u Konzumu zaposlenici su bilježili kao 'Gđa Iva', 'Dvorac'...

Image
Foto: Pixsell

Vještak iz revizorske kuće KPMG, koja je obavila financijsko vještačenje, navodi da je i daljnje privatne troškove Todorićevih snosio Agrokor d.d.

1.7.2019.
8:30
Pixsell
VOYO logo

Nalaz financijskog vještačenja u Agrokoru, čije je dijelove objavio Jutarnji list, a koji su se dijelom spominjali i proteklih godina, pokazuju da su Ivica Todorić i članovi njegove obitelji koristili sredstva Agrokorove tvrtke kćeri u Švicarskoj, Agrokor AG Zug, kao svoje vlastite. S računa te tvrtke podizala se gotovina, plaćali su se privatni računi te podmirivali troškovi koje su članovi obitelji Todorić napravili po kreditnim karticama, piše Jutarnji list u još jednom u nizu tekstova.

Ukupno je Agrokor Zug snosio više od 100 milijuna kuna takvih troškova, no kako su oni djelomično podmireni, Todorića se tereti da je iz Agrokora Zug izvukao najmanje 64 milijuna kuna u privatne svrhe koji nisu vraćeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAZORNI REZULTATI VJEŠTAČENJA U AGROKORU: /

Znali smo da je Todorić radio strašne stvari, ali ovo...

Image
RAZORNI REZULTATI VJEŠTAČENJA U AGROKORU: /

Znali smo da je Todorić radio strašne stvari, ali ovo...

I otplata jahte Jane zakamuflirana pod troškove IPO-a

Vještak iz revizorske kuće KPMG, koja je obavila financijsko vještačenje, navodi da je i daljnje privatne troškove Todorićevih snosio Agrokor d.d., a radi se o desecima milijuna kuna privatnih troškova koji su godinama bili knjiženi kao troškovi pripreme projekta izlaska Agrokora na burzu.

U stavci troškova pripreme projekta inicijalne javne ponude dionica (IPO) Agrokor je od 2010. do 2015. godine "nakupio" više od dvije milijarde kuna. U te su troškove najvećim dijelom svrstavane pozajmice Todoriću, ali dio se odnosi i na privatne troškove njega i njegove obitelji, koji definitivno nemaju veze sa spomenutim projektom. Jutarnji list piše kako je od početka 2011. do konca 2014. godine zabilježeno više tisuća transakcija koje su se odnosile na podmirivanje privatnih troškova Todorićevih, ukupno više od 55 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vještak ističe kako nije mogao prekontrolirati sve sporne transakcije, nego je analizirao "nasumce odabran uzorak od 27 transakcija, neovisno o iznosu transakcije", kako bi ispitao prirodu troškova te ih povezao s popratnom dokumentacijom, a analiza je pokazala da se radilo o privatnim troškovima. Primjerice, niz računa iz 2011. i 2012. s iznosima od oko 400.000 do gotovo 700.000 kuna mjesečno odnosio se na plaćanja rata leasinga, najprije tvrtki Jadran Jahte, a potom Hypo Alpe Adria Leasingu. Riječ je o otplati jahte Riva 85 Opera dužine 23,86 metara, imena Jana. Ta je jahta, doduše, bila vlasništvo Agrokora, ali troškovi njene nabave očito nisu smjeli biti uvršteni pod troškove IPO-a. Usto, jahtom su se u privatne svrhe ponajprije koristila Todorićeva djeca.

St. Moritz, Maldivi, Dubai, ali i parizer iz Konzuma na račun tvrtke

Kao trošak IPO-a prikazivani su i računi za plaćanje koncesijske naknade za plažu Ville Castello u Medveji - 2011. godine u iznosu od 560.000 kuna, a 2013. u iznosu od 467.000 kuna. Koncern je podmirivao i troškove putovanja, ljetovanja i zimovanja Todorićevih na mondenim odredištima. Vještak je izdvojio dio troškova zimovanja u švicarskom St. Moritzu, 123.231 kunu za smještaj u hotelu u veljači 2011., koji je Ante Todorić rezervirao preko agencije Otours. Tu je i gotovo 70.000 kuna plaćenih Atlasu za putovanje u New York Todorićeve nevjeste i unuke, zatim gotovo 100.000 kuna plaćenih HRG-u Croatia za put u Pariz u svibnju 2011. za petero članova obitelji Todorić te oko 170.000 kuna "dodatnih troškova smještaja" u hotelu One&Only na Maldivima u siječnju 2014. za Todorićevu kći Ivu Balent i članove njezine obitelji. Tu je i račun od oko 75.000 kuna za putovanje obitelji Balent u Dubai 2013. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji list piše kako je pod trošak IPO-a svrstan i račun od 63.714 kuna od 13. prosinca 2011. godine. Riječ je, kako je navedeno, o isplati pjevačici Nini Badrić za njezin nastup u Kulmerovim dvorima. Vještak je izdvojio i račune plaćanja muške odjeće, potrošnji Ivice Todorića u restoranu Takenoko te više računa za nabavu robe u Konzumu. Među njima su računi s vrlo malim iznosima, po stotinjak kuna, na kojima su zaposlenici Konzuma ručno bilježili "Gđa Martina", "Gđa Iva" i "Dvorac", a koji su bili knjiženi kao Agrokorov trošak projekta inicijalne javne ponude dionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo