SPECIJALAC PREŽIVIO PAD IZ ZRAKOPLOVA SA 1200 METARA: / MUP tvrdi da je sam kriv i ne želi mu isplatiti odštetu

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL/Facebook

Specijalac MUP-a preživio je tešku nesreću tijekom padobranske obuke, a MUP mu sudski osporava pravo na odštetu

26.8.2019.
9:26
Borna Filic/PIXSELL/Facebook
VOYO logo

Danijel Perišić (41) iz Otočca 8. studenoga 2013. godine u 13.45 sati čudesno je preživio tešku nesreću, kada je kao specijalac tijekom padobranske obuke na sportskom aerodromu Lučko pao iz aviona s visine od 1200 metara. Međutim, iako mu je život spašen, gotovo mu je uništen, piše Jutarnji list.

Tada 36-godišnji Perišić je kao jedan od najspremnijih i najobučenijih pripadnika Specijalne jedinice policije Rijeka sudjelovao na osnovnoj padobranskoj obuci. Nakon što je uspješno obavio prva dva padobranska skoka, dan kasnije morao je obaviti još dva. Drugi od ta dva ga je umalo koštao života. Kada je na 1200 metara zrakoplov prilagodio brzinu, padobranci su krenuli s iskakanjem. Stariji padobranac je prvi iskočio, međutim oko noge mu se pritom zaplela Perišićeva gurtna koji je trebao iskočiti nakon njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Padobran ga povukao za sobom

Aktivirao je Perišićev padobran, a Perišić nije uspio reagirati jer je za to imao manje od sekunde. Padobranu se izvukao van te povukao za sobom i njega. Perišić je zatim udario u okvir vrata i u bočnu stranu zrakoplova, pri čemu su mu smrskana rebra i leđni mišić, a stradali su mu i lopatica i kralježak.

Na Perišićevu nesreću, vrh padobrana se proparao na avion, pa je on potpuno nemoćan počeo padati velikom brzinom, teško ozlijeđen i s lijevom rukom koju nije mogao pomicati. Slomljena mu je bila i lijeva ručica za upravljanje. Zbog ozljeda nije mogao odbaciti glavni padobran i aktivirati pomoćni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško ozlijeđen nije mogao usporiti padobran

"Osjetio sam crnilo pred očima i pomislio da mi je pukla kičma. Otežano sam disao, imao sam jake bolove u prsištu. Pokušao sam micati nogama. Kada sam pogledao gore, vidio sam da mi je padobran otvoren. Uzeo sam nemoćnu lijevu ruku desnom i zaglavio u špagice, a desnom potom uzeo ručku. Instinktivno sam pokušao upravljati padobranom, ali ga nisam mogao usporiti", rekao je Perišić tijekom sudskog postupka.

Udario je žestoko te se nekoliko puta odbio od tla. Zadobio je prijelom bedrene kosti desne noge s puknućem prednjih križnih ligamenata, meniskusa i hrskavice lijevog koljena. Život mu je spašen u zagrebačkom KBC-u, nakon čega je uslijedila rehabilitacija. Oporavak je trajao godinu dana, proglašen je radno sposobnim te se vratio na posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUP negira odgovornost

Nakon nesreće MUP kao poslodavac specijalca upustio se u sudsko dokazivanje kojim su željeli umanjiti svoju odgovornost. Tvrdili su da se kandidat za tečaj padobranske obuke prijavio dobrovoljno te da je potpisao izjavu o odgovornosti i preuzimanju rizika.

Općinski sud u Gospiću presudio je nepravomoćno da mu poslodavac, Ministarstvo unutarnjih poslova, čiji je bio specijalac na padobranskoj obuci, treba isplatiti nešto više od 350.000 kuna odštete - od toga 261.400 kuna nematerijalne štete, 32.000 kuna materijalne štete, 54.000 kuna troškova postupka, a dosuđena mu je i mjesečna renta od 450 kuna, kao i jednokratna isplata od 12.600 kuna zaostalih obroka po toj osnovi, sve to skupa s kamatama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MUP je drugostupanjskom sudu uložio žalbu na takvu presudu smatrajući da je nesreći pridonio i sam Perišić, tako da je konačni ishod neizvjestan, piše Jutarnji list.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo