plenković se pohvalio / 'Spasili smo 600.000 radnih mjesta': Uvodi se skraćeno radno vrijeme za tvrtke s više od 10 zaposlenih

Image
Foto: sibenskiportal.hr

Financiranje je predviđeno iz programa Europske komisije

25.6.2020.
12:05
sibenskiportal.hr
VOYO logo

Na sjednici Vlade najavljeno je uvođenje mogućnosti skraćenog radnog vremena kao nove mjere očuvanja radnih mjesta.

Mjera bi se provodila u drugoj polovici godine za tvrtke s više od deset zaposlenih. Vlada trenutno sa sindikatima i poslodavcima razrađuje kriterije za potporu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trajanje potpore bilo bi od 1. lipnja do 31. prosinca ove godine. Zamišljena je tako da se poslodavcima, koji zbog poteškoća u poslovanju i pada poslovnih aktivnosti imaju potrebu za skraćenim radnim vremenom, omogući sufinanciranje razmjernog dijela plaće sukladno skraćenom radnom vremenu. Namijenjena je svim sektorima, za tvrtke koje imaju više od 10 zaposlenih. 

Financiranje je predviđeno iz programa Europske komisije, a ukupan trošak do kraja godine će iznositi nešto manje od tri milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković rekao je da je vladinim mjerama pomoći gospodarstvu zbog koronakrize spašeno 600 tisuća radnih mjesta i 103 tisuće poduzeća.

Te mjere su, kako je podsjetio, uključivale isplatu naknade poslodavcima za plaće radnika putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, otpis izravnih poreza i doprinosa, a tu je i nabava nužne medicinske opreme za zdravstveni sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenkovć je rekao da je riječ o "ogromnim iznosima pomoći" koje je Vlada osigurala i zahvaljujući ugledu Hrvatske na međunarodnim financijskim tržištima.

"Osigurali smo financiranje i likvidnost, isplatu plaća i mirovina te normalno funkcioniranje države", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokazali smo da smo na visini zadatka", dodao je.

Iznio je i konkretne brojke, prema kojima je u ožujku izdvojeno 1,6 milijardi kuna za 85 tisuća poslodavaca odnosno 503 radnika;  za travanj 2,2 milijarde kuna za 99 tisuća poslodavaca i 569 tisuća radnika, te za svibanj 1,5 milijardi kuna za 94 tisuće poslodavaca i 375 tisuća radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo u Gradu Zagrebu isplaćeno je 1,6 milijardi kuna za više od 27 tisuća poduzeća i 185 tisuća radnika, rekao je Plenković.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo