SPAŠEN JE ŠOPING U BiH: / Žitelji pogranične zone moći će unijeti robe do 2200 kn, ali još uvijek ima dosta nelogičnosti

Image

Hrvatska je izmijenila dio spornih odredbi Pravilnika o unosu robe iz trećih zemalja, pa će žitelji pograničnih područja i dalje moći unijeti robe u vrijednosti do 2200 kuna

13.3.2021.
16:18
VOYO logo

Nakon što je Hrvatska početkom godine uvela novi Pravilnik o oslobođenju od poreza na dodanu vrijednost i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja, kojom su žitelji pograničnog dijela zemlje mogli iz BiH uvesti roba u vrijednosti od sve ga 300 kuna, reagirala je Udruga gospodarstvenika Posušje te hercegovački lideri Ante Begić, Ljubo Grizelj i Vedran Markotić.

Nakon sastanka s državnim tajnikom za Hrvate izvan RH, Zvonkom Milasom, Vlada je odlučila promijeniti pravilnik i sve vratiti na staro, što znači da će žitelji pograničnih područja Hrvatske i dalje moći iz BiH unositi robe u vrijednosti do 2200 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kupac iz Splita, primjerice, mogao je i do sada kupiti robe, osim alkohola, duhana, prehrambenih i ostalih proizvoda koji su posebno navedeni u pravilniku, u vrijednosti do 2200 kuna i uvesti u Hrvatsku bez plaćanja PDV-a i to nije bilo sporno. Problem je nastao kada je na snagu stupio novi pravilnik o oslobađanju PDV-a pri uvozu robe u RH u osobnoj prtljazi i primjeni toga pravilnika na carini na osobe koje imaju uobičajeno mjesto stanovanja u pograničnim zonama u BiH i RH. Zbog toga Imoćani nisu mogli robu kupljenu u Posušju i Grudama u vrijednosti iznad 300 kuna uvesti u Hrvatsku bez plaćanja PDV-a, a nisu mogli ni Posušani niti Goričani. Ravnatelj Carinske uprave Republike Hrvatske, Hrvoje Čović rekao je kako svi oni koji ulaze u RH preko graničnih prijelaza, koji nisu pogranični, mogu uvoziti robu u osobnoj prtljazi u vrijednosti do 2200 kuna", pojasnili su problem za Večernji iz Udruge gospodarstvenika Posušje.

Image
JE LI OVO ZA HRVATE KRAJ ŠOPINGA U BIH? /

Novi pravilnik udario najviše po onima koji žive blizu granice; Smiješno koliko smiju unijeti

Image
JE LI OVO ZA HRVATE KRAJ ŠOPINGA U BIH? /

Novi pravilnik udario najviše po onima koji žive blizu granice; Smiješno koliko smiju unijeti

Propast pograničnog gospodarstva

Da je sporna odluka ostala na snazi, pričaju hercegovački poduzetnici, to bi dovelo do dodatnih otpuštanja i zatvaranja brojnih trgovina. Pandemija im je ionako odnijela dio prometa, pa bi strože carine za mnoge iz tog kraja značile ključ u bravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ovako smo prisiljeni zatvarati te smanjiti obujam posla i proizvoda dok se nešto konkretno ne dogodi s granicama, a da je ovo ostalo na snazi, to bi bio zadnji čavao u lijes. Ovako čekamo bolje dane. Nadamo se boljoj zdravstvenoj situaciji, idemo i prema ljepšim danima, a onda možda i ova pošast bude iza nas. Gledajući prema ranijim pandemijama, dvije godine su neki okvir trajanja pa se nadamo kako će tako i ova priča završiti", govori jedan trgovac iz BiH.

Sporan unos mesa i mlijeka

Žitelji pograničnih područja zadovoljni su što će moći kupovati u susjedstvu kao i dosad. No, upozoravaju, ima i mnogih drugih nelogičnosti koje treba riješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meso i mlijeko te proizvode od mesa i mlijeka ne mogu kupiti u BiH i prevesti u RH, a s Farskih Otoka, Grenlanda i Islanda mogu 10 kilograma. I to, zamislite, piše u pravilniku. Mogli su napisati tisuću kilograma mesa besplatno s Farskih Otoka, ja bih ga radije kupovao i plaćao u Hercegovini. Zatim, dopušten je uvoz dva kilograma meda i jaja po osobi. To je smiješno i te se stvari moraju što prije mijenjati", zaključuje Mate iz Imotskog.

No, Hrvatska je na koračić od ulaska u schengenski prostor, pa se mogu očekivati strože kontrole na granicama, ali i stroži pravilnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo