SPAŠAVAJ / U HRVATSKU? U mandatima HDZ-a najviše je nestalo radnih mjesta i najviše je ljudi iselilo

Image
29.10.2015.
8:57
VOYO logo

Joso Slamić je vijećnik u skupštini Šibensko-kninske županije koji je prošle godine izašao iz HSLS-a na čijoj je listi izabran iz prosvjeda zbog koalicije HSLS-a s HDZ-om. Iako je prešao Ivi Josipoviću, odbio je biti na listi te stranke na izborima, no odlučio se uključiti u javnu polemiku brojkama iza kojih stoji HZMO na čije podatke godinama upozorava.

Za Šibenik.in je kazao da mu nije jasna retorika HDZ-a koji cijelo vrijeme u kampanji napada aktualnu Vladu Zorana Milanovića da je gospodarski uništila Hrvatsku, a sve brojke egzaktno govore da je upravo HDZ kriv za sadašnju situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije mi jasno ni zašto se SDP-ovci ne koriste konkretnim brojkama. Ako sam ih ja mogao lako naći, mogli su i on. HDZ- ovci non stop viču kako će spasiti Hrvatsku, a meni se od toga stvara grop u želucu. Dosta ste nas spašavali, budete li nastavili ovako, nestat ćemo dok kažemo keks," kaže Joso Slamić.

Brojke govore sve

Iz grafikona koje je napravio Slamić jasno se vidi da se za 18 godina mandata HDZ-ove koalicije broj radnih mjesta smanjio se za 536.000, a broj umirovljenika se povećao za 524.000, što financijski daje trošak od preko 70 milijardi kuna godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HZMO

S druge strane za sedam i po godina SDP-ove koalicije broj radnih mjesta se povećao za 42.000, a broj umirovljenika za 43.000, što daje pozitivnu financijsku sliku od preko tri milijarde kuna.

"Ovi podaci nam puno toga objašnjavaju, puno govore. Međutim ako mi to ne želimo vidjeti, čuti i shvatiti onda postoje izgledi da nam se onih preko sedamdeset milijardi ponovo dogodi, ali to sigurno nećemo preživjeti", kaže Slamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da je zastrašujuće da smo 1991. imali omjer stanovništva prema broju umirovljenika blizu 7:1, a 2011. je smanjen na 3,5:1.

"Dobro razmislimo što radimo, što nam se događa, kako to da mi to ne primjećujemo, tko nas drži u zabludi i gdje nas to može odvesti", kaže Joso Slamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo