KAKO TO? / Spaladium Arena zatvorena, a od sutra u njoj sajam! Gradonačelnik: 'Nisam znao da se to događa'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

'To nije pitanje za nas, nego za ljude koji vode Arenu. Radimo najnormalnije kao i svih proteklih devet godina', poručio je jedan od organizatora sajma

31.1.2023.
17:18
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Iako je koncem prosinca prošle godine donesena odluka o zatvaranju splitske Spaladium Arene te su otkazani svi događaji koji su u njoj trebali biti održani te pokrenut postupak konzerviranja i prodaje dvorane zbog ovrhe Grada nad tvrtkom Sportski grad TPN, koja upravlja njome, ovog tjedna u Spaladiumu će se ipak održati sajam, piše Tportal.

"To nije pitanje za nas, nego za ljude koji vode Arenu. Radimo najnormalnije kao i svih proteklih devet godina", rekao je za Tportal jedan od organizatora sajma, Josip Bužančić. Otkrio je da nije predviđena nikakva posebna ceremonija otvaranja 'jer nema potrebe za tim'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

"Svečana otvaranja uglavnom se rade zbog političara, a mi nismo politički sajam i naše izlagače to ne zanima. Političari u ovom gradu ionako su se dokazali", dodao je Bužančić.

Podsjetimo, tvrtka Sportski grad TPN ne može poslovati zbog blokiranog računa te ne plaća struju, vodu, osiguranje, poreze i plaće. I sama stečajna upraviteljica Natalija Mladineo u prosincu je izjavila da je njeno zatvaranje 'neizbježno', a objavljeno je i to da je koncert Saše Matića 29. prosinca posljednji događaj u tom prostoru. Dapače, otkazane su sve već dogovorene manifestacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije jasno kako bi organizatori sajma trebali platiti zakup dvorane ni kako bi Sportski grad TPN platio troškove struje i vode jer sav novac uplaćen na njihov račun morati odlaziti na ovrhu, piše Tportal.

Image
tvrtka sportski grad /

Puljak: 'Ovrha nad Spaladium arenom maksimalno produžena. Više od toga ne može'

Image
tvrtka sportski grad /

Puljak: 'Ovrha nad Spaladium arenom maksimalno produžena. Više od toga ne može'

"Ugovor s organizatorom sajma, društvom Poslovni mediji d.o.o., potpisan je u svibnju 2022. godine i prije nastupanja posljedica blokade od strane Grada Splita. U slučaju neodržavanja, ugovor proizvodi određene pravne posljedice prema stečajnom dužniku, a što može rezultirati potencijalnom štetom. Iz razloga otklanjanja mogućih šteta u slučaju otkazivanja ugovora, pristupilo se održavanju sajma. Naglašava se da posljedice odluke Skupštine od 21. prosinca nastupaju danom kada su donesene", odgovorila je Mladineo za Tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakup koji je organizator sajma dužan uplatiti bit će, dodala je, uplaćen na blokirani žiroračun stečajnog dužnika, a sukladno odredbama koje reguliraju redoslijed plaćanja u blokadi, s njega će se prvenstveno namiriti do sada neisplaćene plaće zaposlenika koji u takvim situacijama imaju prvenstvo u redoslijedu plaćanja. Ono što pri tome preostane Fina će usmjeriti Gradu Splitu - dodala je stečajna upraviteljica u odgovoru za Tportal.

Gradonačelnik Ivica Puljak je pak rekao da nije znao da se to događa te da je to pitanje za stečajnu upraviteljicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spaladium Arena zaista ne bi trebala raditi, ona je zatvorena", poručio je Puljak.

Inače, višegodišnji problemi oko Spaladiuma eskalirali su proteklih mjeseci i rezultirali njezinim zatvaranjem. Kompleks čiji je Arena dio - nije dovršen, a tvrtke koje su ga gradile u stečaju su. Austrijske, pak, banke koje su to i kreditirale te se nisu uspjele naplatiti potraživanja od 650 milijuna kuna pokušale su utjerati od Grada s kojim nisu imale poslovni odnos. Nakon što su dobile arbitražnu odluku u svoju korist - ona je pravomoćno ukinuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo