'RADILI SMO NA CRNO I BEZ PLAĆE, REKLA NAM JE DA ODJE**MO': / Tko je žena koja se bori protiv poreza na nekretnine

Image
Foto: PIXSELL, Goran Jakuš
10.8.2017.
22:58
PIXSELL, Goran Jakuš
VOYO logo

No, članica Živog zida i aktivistica koja je pozvala građane da stvore kritičnu masu za borbu protiv uvođenja poreza na nekretnine (čiju je odgodu, u međuvremenu najavio premijer Andrej Plenković) iznenadila je, štoviše - šokirala ljude kojima je donedavno bila poslodavka u restoranu koji je vodila u središtu Zagreba.

Image
OVAJ VIDEO JE U MANJE OD 24 SATA PREGLEDAN 300.000 PUTA: /

Video o referendumu protiv poreza na nekretnine je hit na Facebooku

Image
OVAJ VIDEO JE U MANJE OD 24 SATA PREGLEDAN 300.000 PUTA: /

Video o referendumu protiv poreza na nekretnine je hit na Facebooku

"Predstavlja se kao jedno, a sasvim je druga osoba"

Za 24 sata 23-godišnji Mario Solina ispričao je kako je prošle godine četiri mjeseca radio kao dostavljač u restoranu Martine Županić ChevapRolls u Gajevoj ulici u Zagrebu. Prvu plaću je, kaže, dobio, ali ne i ostale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada sam vidio njezinu kampanju protiv poreza na nekretnine, šokirao sam se. U medijima se predstavlja kao jedno, a sasvim je druga osoba. Nažalost, nisam vjerovao dok nisam osjetio na vlastitoj koži", kazao je Solina.

Dodaje kako je unatoč njezinom obećanju da će ga prijaviti na puno radno vrijeme, bio prijavljen samo na pola radnog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam dobio ni jedan ugovor o radu kako bih vidio da sam uopće prijavljen", kazao je ističući kako je Županić i njemu i ostalim radnicima govorila kako zbog isplate dobavljačima nema novca da njima dâ plaće.

Image
Foto: PIXSELL, Sanjin Strukić
Image
Foto: PIXSELL, Sanjin Strukić

Ostala dužna i dobavljačima, a ne samo radnicima

"Postalo nam je sumnjivo kad su voditeljicu restorana dobavljači počeli zvati i govoriti joj da i njima Martina duguje novce", rekao je Solina koji je mjesecima kasnije, kaže, bezuspješno pokušavao dobiti Županić na telefon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istu je priču za portal zagreb.info potvrdilo je još nekoliko bivših zaposlenika restorana, ali i neki dobavljači kojima je Martina Županić također ostala dužna. Primjerice, dobavljač vina koji je rekao da računi za dostavljenu robu nikada nisu podmireni, kao i osoba koja joj je dobavljala vege hranu.

"Dužna mi je oko 500 eura, a prilikom ugovaranja posla garantirala je da će sve biti podmireno. Veselila sam se cijeloj toj priči jer se prezentirala iznimno dragom i simpatičnom, no samo je odjednom nestala. Izbrisala je sve s društvenih mreža, na telefon se nije javljala. Ja sad podmirujem njezine dugove te me time vratila korake unatrag. Ubila me u pojam doslovno, ne mogu više ništa naručiti dok ne podmirim njezine dugove”, kazala je njezina bivša dobavljačica vege hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi su radili u restoranu dan i noć, za adventske kućice pripremali hranu, a nisu dobili ni lipe. Nije nam dala papire kad smo odlučili otići​, nikakve ugovore o raskidu radnog odnosa, mirovinsko i zdravstveno nam nije plaćala", izjavila je za zagreb.info Ana, bivša voditeljica propalog restorana.

"Nisam mogla vjerovati kad je objavila onaj video na Facebooku. Pomislila sam: ‘Isuse, utajila si porez, kad smo te pitali da nam isplatiš plaću koju nam mjesecima nisi dala, rekla si nam: ‘Odje..., kaj mi možete’", ispričala je Ana za Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stalno je nalazila neke izgovore za neisplatu plaća - troškovi su veliki, nema se novca, a ja na ispisu iz kase vidim da su joj prihodi 100 tisuća kuna. Tad mi je postalo jasno da ništa nije uplaćivala na račun firme", priča Ana za Jutarnji i dodaje da je promet koji je pao za vrijeme radova u Gajevoj brzo popravljen jer je Županić od Grada dobila odštetu od 6000 eura te da to nije razlog zatvaranja restorana.

Tajnik Živog zida: Možda je, a možda i nije istina

24 sata piše kako je nekoliko radnika Martinu Županić prijavilo Financijskom inspektoratu i Inspektoratu rada iako su, kažu, svjesni svoj novac neće dobiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajnik Živog zida Tihomir Lukanić kaže, pak, u ime stranke o optužbama na račun članice stranke da "ne žele reći ni da je istina niti da nije". Za njezin viralni video kojim je zadnjih dana privukla pažnju tajnik Živog zida kaže da je riječ o njezinom privatnom uratku, a ne stranačkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo