POBUNA U ŠKOLI / Šokirani učenici pobunili se zbog premještaja vjeroučitelja: 'Ako treba, pisat ćemo i Papi'

Rijetko kad učenici plaču kada profesor odlazi iz škole, a još je rjeđe da zbog toga cijeli dan ne idu na nastavu i prosvjeduju

20.12.2019.
23:03
VOYO logo

Baš po tome današnji petak pamtit će učenici Prve sušačke hrvatske gimnazije. Učinili su ono za što mnogi odrasli ne bi imali hrabrosti, a sve kako bi pružili podršku omiljenom vjeroučitelju Marinu Miletiću koji je iznenada premješten u drugu školu.

Svi učenici i učenice stali su kao jedan u podršci omiljenom profesoru. Vijest da je vjeroučitelj Marin Miletić naprasno premješten u drugu školu šokirala ih je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 ''Ja hoću staviti nekakav fokus tu na sve učenike kojima je pomogao, na skupljanje donacija, na pomaganje beskućnicima i djeci s posebnim potrebama“, ističe Tin Šebelja, učenik Prve sušačke hrvatske gimnazije.

Njegov školski kolega Leonard Martinis naglašava: ''Pokazuje nekakav primjer, jednostavno je uzor. Uzor!“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upornosti i zajedništvu, kažu, naučio ih je baš on. Iz škole je premješten nakon 14 godina. Ravnateljica Judita Franko tvrdi kako do jučer o tome nije znala baš ništa. Koliko joj učenici vjeruju svjedoče deseci poruka koje su joj ostavili pred uredom.

''Ja nemam apsolutno nikakvu moć, sve je u ingerenciji Katehetskog ureda'', kazala je Franko i dodala da ih je kontaktirala, ali o razgovoru ne bi javno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred kameru ne žele ni u Katehetskom uredu Riječke nadbiskupije, a priopćenjem poručuju da su odluku o premještaju donijeli nakon razgovora i dogovora s Miletićem.

Tessa Tomac, jedna od učenica Prve sušačke hrvatske gimnazije, kaže: ''Mislimo da je Crkva institucija koja se treba brinuti za opće dobro ljudi, a kao što vidite - ovo nama ne čini nikakvo dobro“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici i učenice od kojih se Miletić i jutros oprostio u suzama ne vjeruju da je imao izbora jer u kuloarima se šuška da je nekima sporna njegova karizma, eksponiranje, a spominje se i političko podmetanje.

Profesorica engleskoga jezika Jelena Klarić Mauna naglašava: ''Iz svega što su radili s kolegom uvijek je izašlo nešto dobro, nešto pozitivno i to je ishod škole za život''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U školi je Miletić učenicima uredio prostorije za odmor, imaju biljar, PlayStation, pikado, računalo, printer. Po školi su mu ostavili na stotine poruka, a jedna od učenica Josipa Tadić kaže: ''Ovo nije božićni dar, ovo je užasno, jako nam je žao, spremni smo od Nadbiskupije pa dalje, ako treba i Papi ćemo pisati“.

Iz Nadbiskupije poručuju da je odluka konačna pa će Miletić od idućega polugodišta predavati u Elektroškoli u Rijeci. Gimnazijalci vjeruju u čudo i nadaju se da će im Nadbiskupija uslišiti molitve i njihovu jedinu božićnu želju: ''Vratite nam Marina!!“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo