'REKAO MI JE DA SU SE TU NOĆ DOGAĐALE ČUDNE STVARI': / Policija je odmah znala tko je premlatio Miljuša?!

Image

Napadači koji su 2. lipnja 2008.. brutalno premlatili novinara Dušana Miljuša, policiji su bili poznati već nekoliko sati nakon napada, no do uhićenja ipak nije došlo.

26.2.2017.
16:07
VOYO logo

Prije osam godina dvojica muškaraca brutalno su metalnim palicama pretukli Dušana Miljuša ispred njegove zgrade. Slučaj nije riješen, a za Fairpress novinar Jutarnjeg lista po prvi puta otkriva detalje prije napada.

"Prije par godina prišao mi je na Općinskom sudu jedan policajac i rekao mi da je radio tu noć kad su me pretukli i da su oni napadače tu noć trebali "dizati", ali da su se onda počele događati neke čudne stvari. Rekao je da će mi jednog dana, kad ode u mirovinu, možda reći što se zapravo dogodilo", kazao je Miljuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ISPOVIJEST HRVATSKOG NOVINARA: /

'Odvjetnica je vikala da će me ubiti pištoljem kojeg joj je poklonio Gojko Šušak'

Image
ISPOVIJEST HRVATSKOG NOVINARA: /

'Odvjetnica je vikala da će me ubiti pištoljem kojeg joj je poklonio Gojko Šušak'

I SAD i EU zahtijevali istragu

Nakon brutalnog napada, u kojem je Miljuša spasio susjed koji je počeo trčati prema napadačima, digla se cijela novinarska struka, a reagirala je i Europska komisija pa i tadašnji veleposlanik SAD-a Robert Bradke koji je ponudio svu tehničku pomoć. Tadašnji premijer čak je na sjednici Vlade 'oprao' ministra Berislava Rončevića.

Ipak, Fairpress piše kako je već nekoliko sati nakon napada Središnja obavještajna agencija (SOA) locirala 'specijale', i znala tko su mogući počiniteli. Specijalima se žargonu nazivaju se mobilni uređaji i kartice koji se nisu koristili prije ili poslije napada - ti novoaktivirani uređaji se u organiziranom kriminalu koriste samo za jednokratnu uporabu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nekoliko sati locirani mobiteli

Locirani telefoni su se palili samo na području zagrebačkog naselja Knežija, te na području kojim se uobičajeno i frekventno kretao Dušan Miljuš, te u okolici zgrade u kojoj je živio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od počinitelja počinio je "pogrešku" koristeći istu karticu i na drugom uređaju, iz čega je postao vidljiv i njegov identitet, a onda i identitet drugih osoba koje su vjerojatno povezane sa napadom. Prema spisu, SOA-e je pravovremeno obavijestila MUP-u, no do uhićenja nije došlo.

"Nejasno je zašto policija po tome nije više istraživala, pogotovo jer su svi telefoni locirani u vremenu neposredno nakon izvršenja napada", pita se Miljuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže i kako je Sanaderovo deranje na Rončevića bila tek predstava za javnost.

"Rončević mi je nedavno rekao da je to tada bio samo Sanaderov spin, predstava kojom se trebalo pokazati kako politika žestoko radi na tome da se moj slučaj privede kraju, da se nađu počinitelji, a da je zapravo situacija bila prilično drugačija", kaže Miljuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo