Suđenje branitelju / Šokantno svjedočenje: 'Ubo me u prsa, zatim krenuo prerezati grkljan'

Image
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

"Eto, sad si gotova, nitko ti ne može pomoći"

14.5.2019.
17:30
Edina Zuko/PIXSELL
VOYO logo

"Kad sam se probudila te večeri oko 4.50 sati i išla u kupatilo, odjednom sam vidjela neku sjenu i čula zvuk trka i otključavanja vrata. 
On tad ulazi u sobu, odbacuje bocu s rakijom šljivovicom. Pitam ga što radi tu, kako je ušao, a on je stavio prst na usne i rekao: "Pssst, psst..., nema ti spasa". Bacio me je prema kuhinjskom ormaru i uhvatio rukama za vrat, a u tom sam trenutku vidjela odsjaj oštrice noža iz crnog rukava trenerke... I od tad mi je jedino na pameti bilo kako preživjeti - započela je za Slobodnu Damlaciju  svoje šokantno svjedočenje 56-godišnja žena koja je preživjela 15 uboda nožem koje joj je po cijelom tijelu nanio 48-godišnji Petar Dukarić iz Bednje.

Dukariću se na splitskom Županijskom sudu sudi radi pokušaja ubojstva svoje bivše nevjenčane partnerice 25. srpnja 2018. godine u Kaštel Gomilici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Postao je "planetarno" poznat po fotografiji snimljenoj u Starom Grabovcu nedaleko od Novske krajem 1991. godine, kada je imao 19 godina. Na njoj se vidi mladi vojnik s maramom zavezanom oko čela i cigaretom u kutu usana, na tenku s protuavionskim mitraljezom. Na zidu kuće iza njegovh leđa vidi se grafit s imenom svjetski poznate grupe "Guns N' Roses".

Od fotografije je nastao i antiratni plakat, a pričalo se i da ga je tadašnji menadžer "Guns N' Rosesa" zvao da dođe u Ameriku na turneju grupe te da je ta fotografija trebala biti iskorištena za poster i omot albuma svjetski poznatog benda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brutalno izbo nožem

Nakon što je bivši pripadnik 1. Gardijske brigade "Tigrovi" nesretnu 56-godišnjakinju brutalno izbo nožem dužine oštrice 11 centimetara čija je jedna strana bila nazubljena, a druga oštra, pobjegao je vozilom te je uhićen u Varaždinu.

"Dozivala sam upomoć, a pogledom sam samo pratila oštricu tog noža. Odgurnula sam ga, pokušala sam izbjeći ubode. Bili smo sučelice, a iza mene ormar i nisam imala gdje. Ubo me je u predjelu srca, a ja sam instinktivno lijevom rukom uhvatila oštricu
 noža da ne ide dublje, skoro mi je otkinuo dva prsta. A kad je krenuo nožem prerezati mi grkljan, zubima sam zagrizla oštricu. Potom me je ubo u desnu dojku i desno rame i krv je šikljala na sve strane. Čula sam korake u stanu poviše, a mislim da je i on jer me je tad zadnji put ubo i dok sam ležala krvava kazao je: "Eto, sad si gotova, nitko ti ne može pomoći" - ispričala je nesretna žena koja je zbog proživljene traume i straha svjedočila bez prisustva okrivljenog Dukarića kojeg su pravosudni policajci izveli van sudnice. Ispričala je kako je snjim živjela neko vrijeme, da ga poznaje od veljače 2017. godine i da su se nakon Francuske preselili u Kaštela kako bi osnovali obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da je po dolasku u kaštela osjetila promjene kod Petra, da je postao ljubomoran, poseseivan, smetalo mu je što gleda televiziju i radi na kompjuteru i postao je neugodan.

- Rekla sam mu da odseli i on je mirno otišao, prije toga nije nikad bio agresivan. Nakon što se odselio počeo je piti, pričati laži uokolo o mojoj djeci, meni, dovodiome u nezgodne situacije. Smetalo mu je što sam tada puno vremena boravila kod kćerke koja je bila trudna pa sam brinula o njoj. Desetak dana prije ovoga sam mu zabranila da dolazi, ali sam osjetila njegovu pristunost jer mi je, primjerice, razbijeno vjetrobransko staklo i ostavljena kokarda, a tko bi to mogao napraviti osim osoba koja je bila u HV-u, a ja nemam nikakve veze s takvim obilježjima. Te dane prije napada osjećala sam neki unutarnji nemir i nesigurnost, pa i taj dan kad sam bila u stanu te sam zatvorila i vrata i prozore. Nije mi ni danas jasno kako je ušao u stan kad je ključ bio u bravi. Nakon što me je izbo, stavila sam jastuk na prsa da smanjim krvarenje, gubila sam snagu, legla sam na krevet u sobi, kapci su mi postajali teški i sjećam se lic a policajaca koji su me pitanjima održavali budnom, bila sam nemoćna - emotivno je ispričala žrtva brutalnog napada bivšeg "Tigra".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strah za život

Dodala je da ju je posebno strah pomisli da će on jednog dana biti na slobodi, i da se boji za svoju obitelj. 

- Od događaja naovamo spoznala sam da je on izuzetno manipulativna osoba koja će učiniti sve u svoju korist po bilo koju cijenu. Ništa od njega ne tražim, samo da bude što dalje od mene - rekla je nesretna žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje piše Slobodna Dalmacija kako je nakon nje svjedočio vještak psihijatar Petar Bilić iz Klinike za psihijatriju Vrapče koji je kazao da usprkos njegovom sudjuelovanju u Domovinskom ratu i svemu što je prošao, kod Dukarića nisu zadovoljeni kriteriji za postavljanje dijagnoze PTSP-a.

Dukarić je spominjao da se ne sjeća svih detalja, a vještak je kazao da je amnezija isključena kao posljedica alkohola jer je nakon učina djela za koje se tereti 
"sam upravljao autom na dguom putu, a i opisao je taj put pa smatramo da nije bio u nemogućnosti vladati svojom voljom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Amnezija je dio disocijativnog poremećaja i nastala je nakon kaznenog djela. Takvi poremećaji nastaju nakon konfliktnih ili traumatskih događaja, a kod njega je nastala nakon uhićenja. Ne možemo sa sigurnošću isključiti pokušaj simuliranja simptoma kako bi zadobio bolji položaj u sudskom postupku, ali možemo isključiti da je navedena psihotičnost dio endogenih poremećaja 
odnosno pravih psihotičnih poremećaja - kazao je vještak.

Suđenje se nastavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo