snimka od 18 sekundi / Šokantna fešta u Splitu: Djeca skandirala 'Gazi, gazi, gazi Purgera'. Reagirala pravobraniteljica i policija

Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL/Ilustracija

Jeo se grah, bila je i lutrija, a na kraju se učilo djecu 'lijepom' ponašanju na utakmici Hajduk - Dinamo spomenutim povicima

10.1.2024.
21:23
Zvonimir Barisin/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Društvenim mrežama proširila se snimka od 18 sekundi na kojoj se vide i čuju djeca kako na splitskoj fešti skandiraju "Gazi, gazi gazi Purgereee! Purgereee! Purgereee!". I tako nekoliko puta.

Pretpostavlja se da je snimljena 7. siječnja, zadnji dan Adventa na Mertojaku koji je bio u znaku 'Bilih, najavljivan kao Hajdučka fešta. Organizatori su animirali djecu školske i predškolske dobi i čekalo se u redu za učlanjivanje u udrugu "Naš Hajduk".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeo se grah, bila je i lutrija, a na kraju se učilo djecu "lijepom" ponašanju na utakmici Hajduk - Dinamo spomenutim povicima.

PU splitsko-dalmatinska izvijestila je da će provesti postupak utvrđivanja činjenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NIŠTA NOVO' /

U Splitu pronađene narkomanske igle oko škole; Epidemiologinja otkriva što učiniti u slučaju uboda

Image
'NIŠTA NOVO' /

U Splitu pronađene narkomanske igle oko škole; Epidemiologinja otkriva što učiniti u slučaju uboda

Pravobraniteljica reagirala

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević rekla je da osuđuje svako nasilje te isticanje i izvikivanje poruka mržnje prema bilo kojoj grupi ili pojedincu, pri čemu posebice žalosti kada takve poruke dolaze iz usta djece.

"Ovaj događaj doista predstavlja manipulaciju djecom te je ujedno izraz nepoštovanja prema djeci i njihovim roditeljima, kao i neodgovornog postupanja s djecom od strane osoba koje su u tom trenutku bile odgovorne za djecu. Budući da snimka pokazuje da je riječ o djeci školske dobi, možemo samo pretpostaviti kako su ih (vjerojatno) odrasle osobe potaknule na​ neprimjereno skandiranje i korištenje pogrdnih riječi, a da djeca nisu ni svjesna značenja tih riječi", rekla je za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pojačavali su efekt fešte'

Dječje skandiranje, smatra, iskorišteno je kao ilustracija, kako bi se pojačao efekt održane fešte, što predstavlja izuzetno neprimjeren i nepotreban čin, a ujedno i uvredljiv za djecu.

Naglašava kako je na odraslima da djecu uče njihovim odgovornostima o primjerenom odnosu prema drugima, toleranciji, razumijevanju i empatiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom važnu ulogu imaju i navijačke udruge koje trebaju promovirati sportski duh i osuditi bilo koji oblik mržnje i nasilja, budući da imaju snažan utjecaj na djecu te se djeca identificiraju s njima.

"Na svako isticanje nasilničkih i drugih neprimjerenih poruka u bilo kojem okruženju, (u ovom slučaju, na fešti navijačke skupine) treba reagirati jasnom osudom i sankcijama i tako potvrditi da su agresivna komunikacija, nasilje i govor mržnje neprihvatljivi", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Spašavanje po olujnom nevremenu: Pacijenti u kritičnom stanju prevezeni s Raba u Rijeku, srčani bolesnik sa Šolte u Split

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo