ŠOKANTNO OTKRIĆE NA ŠALATI / Snimio ljudsku kost na otpadu? 'Jesam li siguran? Pa takve svaki student medicine drži'

Image
Foto: Danas.hr

Tvrdi da se to već neko vrijeme događa. Iz Medicinskog fakulteta se čeka službeni odgovor, ali pročelnik Anatomije ističe kako je nemoguće da su ljudske kosti završile na otpadu, jer se prema ljudskim ostacima odnose s najvećim poštovanjem

8.3.2023.
13:02
Danas.hr
VOYO logo

Fotografiju snimljenu u noći i na njoj hrpa odbačenog papira te ostalog smeća, a među njima i nešto što izgleda kao kost poslao je portalu Danas.hr  student Medicinskog fakulteta u Zagrebu koji tvrdi: „To je ljudska bedrena kost, jedna od onih na kojima se uči anatomija. I to je otpad koji se svakodnevno izbacuje iz zgrade našeg fakulteta, redovito u tom otpadu zaluta ljudska kost“.

Kaže, ovu je fotografiju snimio u nedjelju navečer, u društvu svojih kolega odšetao se do zgrade Anatomije i kliničke anatomije Medicinskog fakulteta na zagrebačkoj Šalati. Išao je s namjerom snimiti ono što, tvrdi, gleda neko duže vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Bilo nas je više u šetnji i svi smo znali koja je to kost. Takve se kosti koriste za učenje anatomije na fakultetu. Prave su, stvarnih ljudi i dobivaju se od donatora", tvrdi naš sugovornik. Na pitanje, čini li mu se da se radi o „starijoj“ ili „novijoj“ kosti, odgovara: „Ova nije bila toliko izraubana“.

'Bilo je tu i kralježaka, pa i preparata u formaldehidu'

Iako se na fotografiji vidi jedna kost, za koju naš sugovornik tvrdi da je ljudska bedrena, te još jedna manja, kaže da je u toj šetnji na istom mjestu bilo 10-ak različitih kostiju. Sve ljudske. „Bilo je tu kralježaka, jedna nadlaktična kost, potom kosti rebra. Bilo je toga još“, govori. Među otpadom koji nastaje u renovaciji zgrade i koji se prvo izbaci kraj zgrade, a potom odveze, tvrdi, bilo je i drugih ostataka. „Bilo je tu i preparata u formaldehidu, presjeka ljudskog mozga. To sam vidio u kontejneru gdje su odlagali građevinsku šutu“, tvrdi ovaj student.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "To kontinuirano traje već mjesec dana. Svaki tjedan najmanje nekoliko puta vidio sam otpad iz kojeg viri neka ljudska kost. Nisu to modeli od umjetnih materijala, nego prave ljudske kosti“, kaže, a na pitanje je li siguran da je na slici koju nam je poslao ljudska kost, spontano se nasmijao: „Ja sam takve kosti držao, svaki student na njima uči. Ljudska je“, kaže.  Dodaje da su i drugi studenti to viđali, a neki su si i uzeli "suvenire".  „Apsolutno, studenti se neprestano šale na taj račun. Siguran sam da su i profesori vidjeli, tu su i parkirališna mjesta, profesori nisu mogli ne vidjeti, svaki dan tu prolaze. „Pojedini kolege čak su ponijeli neke kosti sebi doma. Uzeli su najmanje dvije lubanje, jednu bedrenu kost i jednu kost nadlaktice. To je ono što sigurno znam i znam te studente, ali toga je više.“

'Ne odlučuju valjda građevinski radnici što se baca?!'

Na pitanje, je li moguće da su građevinski radnici možda s iznošenjem građevinskog materijala usput pokupili i koju kost, a da to možda na fakultetu ne znaju, on odgovara: „Nismo došli valjda do te faze da građevinski radnik odlučuje što će iznijeti kao otpad. Ovo se zna“, kaže i dodaje da je poslao fotografiju jer je zgrožen što nitko ne reagira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Zgrada se obnavlja nakon potresa i sve se iznosilo vani. Ovo je sramotno što se događa. Treba biti human i pokazati pijetet ljudima koji su donirali svoje kosti kako bi studenti na njima učili. Postoji program za doniranje tijela i svaki će student na početku predavanja anatomije odslušati nekoliko sati o tome kako se treba odnositi prema tim kostima, pokazati poštovanje prema pokojniku koji je donirao svoje tijelo da bismo mi učili, dati im dostojanstvo. I onda ovo!“, uznemiren je.

Novinari RTL-ovog portala Danas.hr obišli su zgradu  koja izgleda kao da je u visokoj fazi dovršenosti obnove, barem pročelja, kroz prozore je izgledalo kao da su prostorije počišćene i renovirane. Zatekli su nekoliko građevinskih radnika oko zgrade oko koje su mjestimice tek hrpe građevinskog rastresitog otpada, bilo je nešto i novina, papira, vrećica. Jedan od zaposlenika fakulteta kojeg su sreli je potvrdio da se uz otpad iznose i kosti ljudi, kao i da to traje već neko vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnik spremno pokazao vitrinu u kojoj se drže kosti

Pročelnik Anatomije, prof. dr. sc. Zdravko Petanjek, istaknuo je kako se za službeni odgovor trebaju obratiti dekanu, ali je spremno proveo novinare prostorijama fakulteta te im dao i pregledati građevinski otpad, u kojem novinari nisu pronašli kosti.

Pokazao je vitrinu za koju je rekao da u njoj drže kosti i pojasnio da su prije oko mjesec dana sve kosti iz zgrade pokupili, svaku prostoriju i ormar temeljito pretresli te potom premjestili kosti zbog renovacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nalazili smo zaista svašta, neki se ormari nisu otvarali 40, 50, možda i 70 godina. Bilo je to i vrlo starih kostiju. Istina je da smo otkrivali zametnute kosti, među odavno zaboravljenim stvarima. Neki ormari i kutci nisu se pomaknuli desecima godina, dugo je to razdoblje. Sad smo sve počistili, izmjestili kosti, s velikom pažnjom premjestili. Nemoguće je da je nešto završilo na otpadu“, rekao nam je prof. dr. sc. Zdravko Petanjek.  Dodaje, u tom pospremanju oko 20 puta su kosti odnosili i na kremiranje.

'Postoje protokoli, zahvalni smo donatorima'

"Postoje protokoli što se radi kad se ljudske kosti i preparati više ne upotrebljavaju. Upravo idući tjedan imat ćemo svečani ispraćaj tijela koja više ne koristimo. Želimo pokazati etičnost, brinemo o tome i to nam je jako važno. Naša zahvala njima“, govori nam. Kaže, ne vjeruje da se dogodio previd i da su neke kosti završile na otpadu kraj zgrade, on ih nije vidio. Prostorije zgrade potpuno su ispražnjene, otpad je iseljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ja sam čak osobno na jednoj hrpi smeća vidio hrpu kostiju, odmah sam reagirao. Ali kad sam se približio i uzeo u ruke, shvatio sam da su to plastični modeli. Izdaleka sam mislio da su ljudske, ali nisu bile. Ali taj slučaj zabune bio je prije mjesec dana, ne ovih dana“, govori.

Ponavlja, baš sve kosti iz zgrade „odselili“ su i pospremili na druga mjesta, voljan ih je pokazati i kako se to radi. Sama zgrada, koja je sad ispražnjena, ima 6000 četvornih metara, u njoj je bilo puno toga. „A kad se pretresa, puno toga se i nađe“, ponovio je. No odbacuje mogućnost da je nešto od kostiju zalutalo na otpad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Čini mi se da je priča zlonamjerna'

Čini mu se, nastavlja, da je priča zlonamjerna, nije mu jasno tko bi to napravio, ali kaže da osjeća nelagodu da se priča pojavljuje baš pred svečani ispraćaj tijela koji bi trebao biti za tjedan dana. Dodao je i to da se po fotografiji ne vidi točna lokacija, da to može biti koja druga zgrada u krugu fakulteta ili neka sasvim druga lokacija.

U kasnijem razgovoru telefonom prof. dr. sc. Petanjek rekao je i to da su kosti s kojima rade izbijeljene, a da je fotografiji kost bila žuta. Doduše, snimljena je u mraku pa i to treba uzeti u obzir. Naveo je i da su i sav namještaj i sve stvari izbačene prije 10 dana iz potkrovlja kako bi se počelo s rušenjem zidova (koje je počelo prošli tjedan), a sve kosti i preparati iz prostora Zavoda, u kojem počinju radovi, da su pospremljeni prije mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Od radnika nitko me nije upozorio da su pronašli bilo kakve preparate kostiju“, naveo je i pitao je li slika nastala baš uz zgradu Anatomije. Ponovio je da ono, što više nije za nastavu, saniraju u krematoriju uz svu dokumentaciju.

Stigla i inspekcija

Nakon što je Danas.hr objavio fotografiju, za koju student Medicinskog fakulteta tvrdi da prikazuje ljudsku bedrenu kost na kojoj se uči anatomija i da se takav otpad svakodnevno izbacuje iz zgrade fakulteta, na teren su izašli i sanitarni inspektori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrdili su da fotografija nije snimljena pred Zavodom za anatomiju i napravili zapisnik.

No, s fakulteta kažu da su sve kosti sigurno spremljene prije radova. Dodaju i da ne mogu tvrditi je li fotografija snimljena negdje u blizini fakulteta, te da ne mogu niti reći je li riječ o ljudskoj kosti ili modelu dok je ne uzmu u ruku. Također, dodaju da nije riječ o bedrenoj već potkoljeničnoj kosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo