ZABIJELIO SE MOSOR / Snijeg u travnju više nije pojava, osim ako pada u Dalmaciji... A uskoro nam stiže saharski pijesak

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Naznaka za snijeg idućih dana nema, ali zbog velikih promjena vremena, ne treba se čuditi ako ponegdje padne snijeg

24.4.2024.
14:45
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Da snijeg u Dalmaciji pada u prosincu i nije toliko neuobičajeno, ali da snijeg pada par kilometara od Splita u travnju, nije čest slučaj.

Na Mosoru u srijedu prijepodne počeo je padati snijeg. Temperatura zraka na Velikom Kablu, najvišem vrhu planine, iznosi nula celzijevih stupnjeva uz jak snijeg, javlja Crometeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Zvjezdanom selu Mosor na 700 metara pada kiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme u Dalmaciji narednih dana

Kako je izvijestio Državni hidrometeorološki zavod u četvrtak na srednjem i južnom Jadranu većinom će biti sunčano. Mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ALI NEĆE JOŠ DUGO /

Kakvo nas vrijeme čeka? Kiša, snijeg, nose se kaputi: 'Ovo je pravi zimski ugođaj u proljeće'

Image
ALI NEĆE JOŠ DUGO /

Kakvo nas vrijeme čeka? Kiša, snijeg, nose se kaputi: 'Ovo je pravi zimski ugođaj u proljeće'

Vjetar će uglavnom biti slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura, uglavnom prema jugu južni vjetar te jugo. Najniža jutarnja temperatura biti će između 0 i 5, na Jadranu od 5 do 10 °C. Najviša dnevna temperatura između 12 i 17 °C, u gorju malo niža.

Naznaka za snijeg nema, ali zbog velikih promjena vremena zadnjih tjedan dana, ne treba se čuditi ako ponegdje padne snijeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao da nema kraja vremenskim čudima, pa dodajmo i to da paralelno iz Grčke stižu nevjerojatni prizori potpuno narančastog neba. Takva se izmaglica nadvila nad cijelom Grčkom i riječ je i oblacima prašine koji stižu iz pustinje Sagara.

Možemo li očekivati nešto slično u Hrvatskoj pitali smo RTL-ovog meteorologa Doriana Ribarića"Pijesak iz Grčke sada ide na istok, u Hrvatskoj ga idućih dana ne očekujemo. Postoji mogućnost da ipak male količine dođu kod nas, ali tek sredinom sljedećeg tjedna", rekao je Ribarić te nam rastumačio o kakvom se fenomenu radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljedica velikih količina saharske prašine u atmosferi je zamućenje neba, ponegdje narančaste i žućkaste nijanse. Takve se situacije inače najčešće javljaju krajem zime i u proljeće kad se ciklonalni vrtlozi formiraju ili pojačaju iznad ili blizu obala sjeverne Afrike te u situacijama dubokih ciklona uz zapadne obale Europe, a zajedničko je to što prevladava izraženo južno strujanje iznad našeg dijela Sredozemlja.
Sitne čestice prašine i saharskog pijeska podižu se s tla zbog lokalnog vjetra, ali se te čestice u izraženim visinskim južnim strujanjima prenose kroz atmosferu prema sjeveru", objasnio je meteorolog Ribarić.

POGLEDAJTE VIDEO: Nestabilno vrijeme donosi kišu, temperatura se neće značajnije mijenjati

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo