je li to samo šum ili vanzemaljci? / Snažni signal iz svemira uzbudio znanstvenike: 'Ovo je možda znak napredne civilizacije!'

Zvijezda iz čijeg smjera je signal došao ima najmanje jedan planet, ali stručnjaci bez iznimke kažu da je prerano špekulirati o značenju signala i odakle je zapravo došao

30.8.2016.
10:52
VOYO logo

Radio teleskop u Rusiji otkrio je snažan signal iz svemira iz smjera zvijezde HD164595, udaljene 95 svjetlosnih godina od Zemlje, piše AFP. Oko nje kruži jedan planet veličine Neptuna, čija godina traje oko 40 naših dana.

Iako je teleskop RATAN-600 signal zabilježio još prošle godine, to je tek sada objelodanjeno te je odmah zagolicalo maštu znanstvenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko ne tvrdi da je riječ o djelu izvanzemaljske civilizacije, ali to svakako vrijedi istražiti", rekao je Paul Glister, autor portala Centauri Dreams koji pokriva istraživanja dubokog svemira, prenosi Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvijezda iz čijeg smjera je signal došao ima najmanje jedan planet, ali stručnjaci bez iznimke kažu da je prerano špekulirati o značenju signala i odakle je zapravo došao.

Ipak, smatraju da je dovoljno "provokativan" da znanstvenici, koji rade na RATAN-600 teleskopu, žele konstantno promatrati dio svemira iz kojeg je došao, dodaje Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je riječ o izotropnom svjetlosnom snopu, za takvo što bila bi sposobna samo civilizacija tipa Karadšev II (riječ je o skali stupnja tehnološkog razvoja civilizacije, koju je predložio ruski astronom Nikolaj Karadšev, a na kojoj tip II može koristiti energiju cijele zvijezde u čijoj se blizini nalazi. Tip III bi npr. mogao koristiti energiju cijele galaksije, dok bi tip I mogao koristiti samo energiju koja sa zvijezde stiže na njihov planet)", rekao je Glister.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo