ŽESTOKA PROMJENA / Opasna oluja i veliki kišni val protutnjat će Hrvatskom: Prijeti i tuča, a za vikend druga priča

Image
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Tijekom noći ušla je ciklona nad sjeverni Jadran i tu će se zadržati. Znači to prilično nestabilne i nepovoljne vremenske prilike, bit će olujna i nevremena, osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, a treba računati i na tuču

30.5.2024.
20:07
Bruno Fantulin/PIXSELL
VOYO logo

U prvom dijelu petka zahvaća nas pravi kišni val, moguće je pritom i jače grmljavinsko nevrijeme, ponegdje s obilnom kišom, posebice na sjevernom Jadranu. Oko Istre i Kvarnera se lokalno već do jutra može skupiti i 100 milimetara kiše. Najmanje oborine na krajnjem istoku zemlje, gdje bi lokalno mogla i izostati. Puhat će slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar, a na moru jako, ponegdje na udare olujno jugo. Najniža temperatura zato malo viša, između 13 i 16 Celzijevih stupnjeva na kopnu, a 17 i 20 stupnjeva duž Jadrana.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj i dalje vrlo nestabilno, izgledna su tek kraća sunčana razdoblja. Naime, premještat će se izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom, prolazno uz pojačan vjetar, ali i tuču, izglednije navečer. Bit će manje toplo, uglavnom između 20 i 24 stupnjeva, uz pljusak prolazno malo niža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjivo uz ponegdje izraženije pljuskove, uglavnom prema zapadu, osobito oko zapadnoslavonskog gorja. Kasno navečer moguće prolazno i drugdje. Temperatura između 23 i 26 stupnjeva, u Podunavlju oko 27.

U Dalmaciji promjenjivo, ali više oblaka prema krajnjem jugu, gdje su izgledniji i pljuskovi praćeni grmljavinom, ponegdje u zaleđu i osobito na širem dubrovačkom području obilniji. Ostaje vjetrovito po jakom na udare olujnom jugu, a temperatura između 24 i 26 Celzijevih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu i u gorju stalno će se stvarati novi kišonosni oblaci, past će lokalno opet obilna kiša, a osobito je navečer izgledno i jače nevrijeme s tučom. Vjetar umjeren i jaka južni i jugozapadni, a temperatura malo niža. Uz more između 20 i 23 stupnjeva, a ispod 20 stupnjeva bit će u gorskim predjelima.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Za vikend na kopnu ipak povoljnije i malo toplije, ne baš sasvim stabilno, ali bit će dosta sunca, osobito u subotu, nakon mjestimične jutarnje magle. Novo pogoršanje uz lokalno jače pljuskove početkom idućeg tjedna, a stabilnije, čini se, od srijede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu nešto promjenjivije nego na kopnu u danima vikenda i dalje po jugu. U nedjelju u Dalmaciji češći pljuskovi i grmljavina, a novo jače pogoršanje cijeli Jadrana zahvaća u ponedjeljak. Tijekom utorka brzo razvedravanje. Temperatura bez veće promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo