MARTINO ČULINA / Smrad i izdimljavanje odlagališta u Diklu trajat će danima. Zapovjednik:'Mi ćemo cijelu noć tu raditi...'

Na deponiju u zadarskom Diklu zapalilo se odlagalište smeća. Dimi se sada već puna 24 sata...

26.10.2022.
20:15
VOYO logo

Otvoreni plamen koji je buknuo sinoć uznemirio je mještane. Smrad izgorene plastike osjetio se i u centru Zadra. Na terenu uz bagere, koji razgrću smeće, je i 40 vatrogasaca. Deponij je obišao i gradonačelnik koji umiruje izjavom da nema širenja vatre izvan deponija. Smrad i izdimljavanje trajat će danima, upozoravaju vatrogasci.

"Kad se otkrije sloj da se pojavi vatra, to nije lako gasiti. To su otrovni plinovi, dolazi do nekakvih eksplozija, jesu li to nekakvi sprejevi… To mi ne možemo znati. Noćašnja smjena se morala maknuti zbog jedne detonacije, tako da je to sve vrlo složeno i nije vrlo ugodno", kaže voditelj smjene JVP Zadar Božidar Matešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutros se smrad dima od plastike i otpada osjećao po cijelom gradu, a sada lagani vjetar taj dim tjera sjevernije od grada. Vatrogasci i djelatnici Čistoće odlučili su raditi cijelu noć - raspoređeni su oko velikog požarišta, a kakvo je sada stanje zapravo - pitali smo zapovjednika noćne smjene JVP Zadar, Martina Čulinu.

Image
obišao odlagalište /

Zbog požara na odlagalištu otpada, zadarski gradonačelnik traži mjerenje kakvoće zraka: 'Moramo biti spremni'

Image
obišao odlagalište /

Zbog požara na odlagalištu otpada, zadarski gradonačelnik traži mjerenje kakvoće zraka: 'Moramo biti spremni'

"Mi ćemo cijelu noć tu raditi. A koliko će taj požar trajati? Pa, tek ćemo ujutro biti nešto pametniji…", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da je na požarištu 7 vozila i 13 vatrogasaca, kao i tehnika Čistoće koja im uvelike pomaže. Jučer su na požaru bili cijeli dan, mislili da su ga većim dijelom sanirali - no u jednom trenutku situacija se okrenula…

"Stroj kao stroj, i on se zamori. Imali su problem sa strojem kojem se pregrijalo ulje i dok su se svi filteri očistili i sredili - izgubili smo sat i nešto vremena. U tom trenutku se digao i vjetar i proširio požar, kao što vidite", prepričava Čulina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o slojevima i slojevima otpada koji se cijelo vrijeme prevrću bagerima i onda nalijevaju vodom. Ovo požarište nije poput šumskih požara.

"Ovdje gori plastika koja je sama po sebi kada gori vrlo štetna. Puno štetnija za zdravlje od nekog drveta. Ljudi koji rade na stroju koriste izolacione aparate sa zrakom da bi mogli disati, da bi mogli raditi, da ih ne guši… Taj dim je jednostavno puno više zagušljiviji nego kad je riječ o šumskom požaru", kaže zapovjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nada se, kaže, kako dim neće ići više toliko prema gradu - no sve ovisi o strojevima.

"Potrudit ćemo se da napravimo što više posla", zaključuje Čulina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas su iz splitskog zavoda za javno zdravstvo isto tako došli stručnjaci koje je pozvala zadarska Čistoća, kako bi izmjerili kvalitetu zraka. Direktor Čistoće kaže kako su zasad svi parametri normalni - no i oni ostaju tamo idućih pet dana, gdje će mjeriti kvalitetu zraka.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo