kraljica Mediterana / Smokve su dvostruko skuplje nego lani jer je urod manji: 'Čudi me da imamo ikakvu berbu'

Suhe smokve najtraženiji su proizvod na štandovima pored Neretve

16.9.2021.
7:00
VOYO logo

Na tržnicama diljem Hrvatske cijena smokve gotovo je u pola veća nego lani. Prvo mraz, zatim suša i kasna kiša uništile se ovogodišnji urod. Iako je stigla kasnije, kraljica Mediterana, kako joj vole tepati, uspjela je u dolini Neretve. Plodova je manje nego inače, ali više nego što su se nadali.

Gotovo ispred svake kuće u Peračkom Blatu pokraj Baćinskih jezera nalazi se smokovik. Najviše ih se suši na suncu i rijetko koji plod ostane neiskorišten.

''Evo vidite ovo je škart koji se izdvaja sa sušila i od njega se prave marmelade, najviše se prave marmelade i prave se likeri'', kazao je Željko Krstićević, vlasnik OPG-a.

Godišnje proizvedu oko dva i pol vagona suhih smokava, no ove godine urod je nešto manji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zato što nije padala kiša više od 2 i pol mjeseca i čudi me da imamo ikako ikakvu berbu za ovu godinu'',

''Lani oko 6 tona, ove godine će sigurno biti manje. Četiri, četiri i još nešto tako..'', izjavila je Jadranka Ćulum, vlasnica OPG-a.

Image
Pazi! /

'Za to vrime na Korčuli': Ovaj natpis na smokvi iz Dalmacije nasmijao je mnoge

Image
Pazi! /

'Za to vrime na Korčuli': Ovaj natpis na smokvi iz Dalmacije nasmijao je mnoge


Ali, kažu ne mogu se požaliti. Za razliku od ostatka Hrvatske, smokvu u Zlatnoj dolini nisu uspjele uništiti vremenske neprilike.

''Zato što je blizina vode na ovom području. Znači korijen smokve je dosta dubok, ona dođe do vode i zato ona podnosi sušu i sve druge uvijete koji su stresni u ovom ljetnom periodu'', izjavio je Neven Mataga, potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

Kasno je dozrjela pa je na stablima još uvijek ima. To je stvarno smokva koja je brzo za berbu, a ova ova je već pognjila. Nju je suša uništila. Ovu smokvu.

Suhe smokve najtraženiji su proizvod na štandovima pored Neretve i cijena im se unatoč suši nije povećala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Suha se kreće, kilo negdje oko 30-35 kuna. Džemovi isto tako 20-30 kuna'', rekao je Ivan Atanacković iz Opuzena.

Kupuju je i strani i domaći gosti.

''Stvarno tko god dođe, onako. Smokva je prva stvar koju ljudi vole. A u nas je ionako stari naš običaj ubrat smokvu i ubrat jednu rakije iza nje i onda nazdravlje daj Bože da je bude i dogodine'', rekao je Mia Šuman iz Komina.

Bude li je vrijeme dogodine mazilo, urodom kraljice Mediterana, trebali bi biti zadovoljni voćari, ne samo u dolini Neretve, već diljem Lijepe Naše. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo