SMJENA ŠEFA SOA-E: / "Previše je upitnika, nekome se očito jako žuri"

Image
Foto: Pixsell, Goran Stanzl
8.2.2016.
9:10
Pixsell, Goran Stanzl
VOYO logo

U mreži Prvog Hrvatskog radija o tome su razgovarali članica Vijeća za građanski nadzor sigurnosno - obavještajnih agencija Sanja Sarnavka i Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije. Bosanac je istaknuo kako ga zabrinjava previše upitnika oko smjene koju je predsjednica pokrenula. Njega zanima kako je doneSena odluka o smjeni, da li je provedena istraga i ako je što je ta istraga pokazala.

Image
SMJENA ŠEFA SOA-e: /

HDZ očekuje da se Petrov o Lozančiću informira i s druge strane

Image
SMJENA ŠEFA SOA-e: /

HDZ očekuje da se Petrov o Lozančiću informira i s druge strane

"Ukoliko je bilo kršenja zakona onda je odluka opravdana, a ukoliko nije onda Lozančić mora ostati", rekao je Bosanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lozančić se ne smatra krivim

Sanja Sarnavka naglasila je da Lozančić još nije razriješen i da će se to dogoditi ukoliko odluku supotpiše i premijer Orešković. Lozančićevo odbijanje da podnese ostavku tumači kao znak da se on osobno ne smatra krivim. Obrazloženje da je za smjenu dovoljno to što je predsjednica izgubila povjerenje u njega nije dovoljno naglašava.

"Moraju postojati opravdani razlozi za to. Nekome se očito jako žuri kada je u pitanju mjesto čelnika SOA-e jer da nije tako onda bi se pričekao kraj mandata koji istječe u ovoj godini", dodala je Sarnavka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotaknuli su se i slučaja vezanog za novinarku Helenu Puljiz. Tadašnjeg šefa POA-e razriješio je predsjednik Mesić, a na supotpis premijera Sanadera čekalo se jako dugo. Bosanac ističe da su postojala dva razloga zbog kojih se to dogodilo. Kao prvi je naveo da je tada vrijedio drugi zakon, a kao drugi da je u slučaju Puljiz pronađena povreda zakona.

"Možda nije povrijeđen zakon već samo nečija taština", komentirala je Sarnavka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon predviđa koje su greške

O potezu Kolinde Grabar Kitarović u Dnevniku HTV-a govorio Nikola Brzica, član predsjedničina Vijeća za domovinsku sigurnost i HDZ-ova Odbora za nacionalnu sigurnost.

"Zakon predviđa koje su greške, ali zakon i predviđa mogućnost da jedan od krajnjih korisnika uputi zahtjev za razrješenjem. Nisam razgovarao s predsjednicom o slučaju Lozančić. Ne znam točno što se dogodilo. Predsjednica Republike je navela u svojem priopćenju da je kršen zakon. Ako je to tako, to je kršenje demokratske prakse i to je razlog za smjenu. Zakon ne zahtjeva da se sve istraži", kazao je Brzica za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo