POVELA SE RASPRAVA... / Smiju li policajci stajati i mjeriti brzinu na ulasku na autocestu i koliko je to opasno? Evo što o tome kaže zakon

Image
Foto: Ilustracija / Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vozači tamo nerijetko stisnu gas osjetno više nego što bi smjeli i trebali, pa je jasno da su takvi punktovi sjajni za mjerenje brzine

18.3.2023.
14:41
Ilustracija / Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Scene gdje prometni policajci s 'tronošcem' stoje uz policijski automobil parkiran na iscrtanom trokutu na uključivanju prilazne ceste na, primjerice, obilaznicu ili autocestu nisu rijetkost, piše Večernji list, a nedavno se rasprava o tome predstavljaju li policajci na ovakvim lokacijama veću ugrozu sigurnosti prometa nego sami prebrzi vozači povela na Redditu.

Image

Vozači tamo nerijetko stisnu gas osjetno više nego što bi smjeli i trebali, pa je jasno da su takvi punktovi sjajni za mjerenje brzine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernji list navodi da je lokacija mjerenja brzine i zaustavljanja prebrzih vozača sama je po sebi opasnija od vozila koje se na obilaznicu ili autocestu uključuje brzinom većom od dopuštene, pošto je tamo rizično naglo kočiti i zaustaviti se.

Na tom mjestu, policajci ometaju preglednost, a vozač koji se priključuje na obilaznicu ili autocestu ima lošiji pregled glavne prometnice i vozila koja mu po toj prometnici prilaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon je jasan

Opasni su i vozači koji prebrzo ulijeću pred vozila na glavnoj prometnici, no promet i u takvim situacijama ipak nastavlja teći uglađenije nego kad vozači koče tamo gdje u normalnim okolnostima kočili ne bi.

Na takvim mjestima policajci mogu parkirati zahvaljujući odredbama članka 149. i 150. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Odredbom članka 149. propisano je da se na policijska vozila, kad posebnim uređajima daju svjetlosne ili zvučne znakove, ne primjenjuju odredbe istog Zakona o ograničenju brzine, o propuštanju vozila i prednosti prolaska, o zabrani pretjecanja i obilaženja kolone vozila ili na pješačkom prijelazu ili prelaženju iz trake u traku, o zabrani presijecanja kolone pješaka, obvezi vezivanja sigurnosnim pojasom te zabrani upotrebe mobitela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznimno, uz uvjet da je to neophodno potrebno, a vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, na vozila unutarnjih poslova ne primjenjuju se ni odredbe o strani kretanja vozila, uključivanju u promet i o zaustavljanju i parkiranju te polukružnom okretanju.

Odredbom članka 150. propisano je da se, iznimno od odredbi članka 149. ovoga Zakona, a vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu, na vozila policije, bez obzira imaju li ugrađene posebne uređaje za utvrđivanje prekršaja i davanje zvučnih i svjetlosnih signala u obavljanju službenih zadaća, ne primjenjuju odredbe istog Zakona o ograničenju brzine, prelaženja iz trake u traku, o poštivanju prometnih znakova i o zaustavljanju i parkiranju te zabrani upotrebe mobitela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, policija ne mora imati ni upaljene rotirke te mogu stati gdje procijene da je potrebno, vodeći računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo