PROGOVORIO ZA RTL.HR / Zašto nije ponovno imenovan? Bivši predstojnik Petrove: 'Natječaj je poništen bez obrazloženja...'

Image
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL, Marko Prpić/PIXSELL

'Na ovakav način nije dobro rješavati kadrovska pitanja' kazao je za RTL.hr prof. dr. sc. Slavko Orešković

7.4.2020.
18:05
Dalibor Urukalović/PIXSELL, Marko Prpić/PIXSELL
VOYO logo

Bivši predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj prof. dr. sc. Slavko Orešković, koji je na čelu Petrove bio tri puna mandata, a u toj bolnici radi više od 32 godine, za RTL.hr je komentirao činjenicu da je poništen natječaj na koji se prijavio za još jedan mandat na čelu Petrove. 

"Na natječaj za predstojnika Klinike za ženske bolesti i porode, objavljen 8. siječnja 2020. u Narodnim novinama, uredno sam se javio. Ispunjavao sam sve uvjete postavljene u natječaju. S 31. ožujka 2020. istjecao je moj prethodni mandat predstojnika Klinike", objasnio je Orešković.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uprava KBC-a poništila je natječaj bez obrazloženja"

"Uprava KBC-a poništila je natječaj bez obrazloženja i bez obavijesti te je na mjesto v.d. predstojnika Klinike postavila doc. dr. sc. Gorana Vujića. Isto tako, poništen je natječaj za pročelnika Zavoda za ginekološku kirurgiju i urologiju na koji se javio samo jedan kandidat, dotadašnji pročelnik koji je ispunjavao sve formalne uvjete i koji me je zamjenjivao kad sam bio odsutan iz Klinike", kazao nam je Orešković. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako u ovim trenucima krize vezane uz globalnu pandemiju koronavirusa nije dobro na ovaj način rješavati kadrovska pitanja. 

"Mišljenja sam da na ovakav način nije dobro rješavati kadrovska pitanja, pogotovo sada kad cijeli zdravstveni sustav treba biti jedinstven kako bi se riješila ova svjetska pandemija za što svi zdravstveni djelatnici moraju dati maksimalni doprinos, kako bi funkcioniranje zdravstvenog sustava bilo besprijekorno i kako bismo maksimalno pomogli ministru Berošu koji se pokazao vrhunskim stručnjakom i izvrsnim ministrom u ovoj teškoj situaciji", kazao je Orešković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme potresa bio u samoizlaciji

Na kraju njegova mandata dogodio se i snažni potres koji je oštetio Kliniku u Petrovoj.

"Tjedan dana prije potresa u Zagrebu, dok sam bio predstojnik, zbog socijalnog kontakta tijekom svojih redovitih dužnosti s djelatnikom KBC-a, kojem je kasnije utvrđeno da je pozitivan na Covid-19, poslan sam u samoizolaciju. Pritom sam poštovao sve mjere koje je naložio Nacionalni stožer civilne zaštite. Doc. dr. sc. Tomislava Župića imenovao sam zamjenikom te sam s njim telefonski svakodnevno koordinirao sve aktivnosti Klinike vezane uz organizaciju rada zbog epidemije koronavirusa, a nakon potresa i sve aktivnosti reorganizacije rada u izvanrednim okolnostima", kazao je Orešković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odmah nakon isteka samoizolacije i negativnog testa na koronavirus fizički sam se uključio u rad Klinike te sam poduzeo sve mjere kako bi ona što uspješnije funkcionirala", zaključio je Orešković. 

"Natječaj poništen sukladno ovlastima ravnatelja"

Ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić na upit RTL.hr-a odgovorio je da je natječaj poništio sukladno ovlastima koje mu daje Statut KBC-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Natječaj za izbor djelatnika za radno mjesto predstojnika Klinike za ženske bolesti i porode, odnosno za radno mjesto s posebnim ovlaštenjima i odgovornostima na mandatno razdoblje od četiri godine, poništen je sukladno ovlastima ravnatelja koje proizlaze iz Statuta KBC-a Zagreb te Zakona o zdravstvenoj zaštiti", odgovorio je Ćorušić i dodao kako nije bilo moguće predstojniku produžiti mandat. 

"Produžetak mandata kao mogućnost ne postoji ni u jednom od primjenjivih pravnih izvora, točnije ni u Pravilniku o uvjetima za unutarnji ustroj kliničkih zdravstvenih ustanova ni u Statutu Kliničkoga bolničkog centra Zagreb", odgovorio je Ćorušić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan kandidat nije imao uvjete propisane u natječaju

Objasnio je da se na natječaj koji je poništen javilo dvoje kandidata. "Na navedeni natječaj pristigle su dvije prijave, od kojih se jedna prijava nije mogla smatrati urednom u smislu uvjeta propisanih natječajem", stoji u Ćorušićevom odgovoru. 

Na pitanje kada će provesti novi natječaj za predstojnika, Ćorušić odgovara da će se to dogoditi kada se za to steknu uvjeti s obzirom na trenutnu situaciju uzrokovanu epidemijom koronavirusa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javni natječaj za predstojnika Klinike za ženske bolesti i porode kao i za ostala reizborna radna mjesta raspisat će se i provesti propisana procedura kada se za to steknu uvjeti uzimajući u obzir trenutnu situaciju uzrokovanu širenjem epidemije", zaključio je u svom odgovoru za RTL.hr ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić.  

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo