Sloboda izražavanja / Smije li se političare zvati idiotima? 'Da se građani 'časte' kao zastupnici, sudovi bi bili krcati'

Iako je u sabornici očito dopušteno puno toga što na ulici nije, malo kućnog odgoja sigurno ne bi škodilo

4.2.2020.
21:45
VOYO logo

Na pitanje kako komentira izjavu Stjepana Mesića iz 2013. da su branitelji okupljeni u Stožeru za Vukovar isti kao srpski pobunjenici 1991. književnik i političar Hrvoje Hitrec odgovorio je: "Stipe je idiot".

Time je zaradio tužbu bivšega predsjednika Republike, no nakon dviju presuda nižih sudova, Ustavni je odlučio da je Hitrec smio upotrijebiti taj svoj vrijednosni sud, osobito jer je komentirao izjavu političara.

Provjerili smo i što bi se dogodilo običnim građanima kad bi se vrijeđali poput političara, osobito zastupnika koje štiti zastupnički imunitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju Mesića i Hitreca Ustavni sud u obrazloženju navodi kako politički diskurs često može zadrijeti u osobnu sferu jer je taj rizik usko povezan s političkim djelovanjem i slobodom iznošenja misli.

A takvih smo se diskursa, kad su političari u pitanju, u sabornici već nagledali. "Smeće", "majmune", "čobane", "svinjski odresku na muslimanskim svatovima", "klošaru"... samo su neke od uvreda koje smo čuli u Saboru. "Uz činjenicu da je i ovdje riječ o vrijednosnim sudovima i političarima, ove aktere štiti i zastupnički imunitet", objašnjava odvjetnica Vesna Alaburić.

"Ako oni smatraju to primjerenim, ja sam zaista protiv bilo kakvih pravnih sredstava sprječavanja takva govora. Oni će odgovarati politički: ako ljudi budu smatrali da je takav govor neprimjeren, neće ih birati na sljedećim izborima", rekla je Alaburić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno smo u Saboru imali i prijetnju, što je pak lako moglo završiti na sudu, no nije.
No što bi se dogodilo, kad bi se na isti način "častili" obični građani bez političkog ili bilo kakvog javnog angažmana?

"Da se slične komunikacija i slična etiketiranja događaju na ulici, ja mislim da bi naši sudovi bili nakrcaniji kojekakvim privatnim tužbama i građanskim tužbama za naknadu štete jer to jesu oblici izražavanja koji mogu podlijegati i pravnom sankcioniranju", objašnjava Alaburić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa iako je u sabornici očito dopušteno puno toga što na ulici nije, malo kućnog odgoja sigurno ne bi škodilo. No tada vjerojatno i ne bi u tolikoj mjeri punili naslovnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo