oprečni stavovi / Smetaju vas svjetla reklama ili javna rasvjeta? Od sad možete podići tužbu za ometanje posjeda

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Između ostalog je zabranjeno koristiti svjetlosne snopove usmjerene prema nebu ili prema prirodnom vodnom tijelu

19.10.2018.
10:13
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Novi zakon, onaj o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, je u pripremi, a po stupanju na snagu trebao bi štiti sve od svjetlosnog onečišćenja. Njemu su izloženi ljudi, biljni i životinjski svijet u zraku i vodi, druga prirodna dobra, noćno nebo i zvjezdarnice, javlja Slobodna Dalmacija.

Naime, prema pisanju ovog lista, osvjetljavanje fasada morat će se ograničiti na gabarite fasade dok će se ljudi kojima svjetla s reklama, uličnih i dekorativnih rasvjeta moći požaliti na ometanje posjeda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između ostalog je zabranjeno koristiti svjetlosne snopove usmjerene prema nebu ili prema prirodnom vodnom tijelu. Potom vanjskom rasvjetom, piše dalje Slobodna, rasvjetljavati prozore i vrata zaštićenog ili stambenog prostora; u građevinama s transparentnom fasadom svjetiljke interijera usmjeravati prema vidljivom dijelu neba; ugrađivati svjetiljke i ostale izvore svjetlosti koji prelaze najviše dopuštene razine; ugrađivati ekološki neprihvatljive svjetiljke; postavljati svjetiljke na način da svijetle u horizont i iznad njega.

Iz stručnih krugova i svjetlosne industrije oprečna razmišljanja - tvrde da će biti preskupo mijenjati i dopunjavati sadašnju rasvjetu led rasvjetom, a onda da u zakonu nedostaje kategorija sumraka, odnosno svjetla koje bi za to doba odgovaralo ljudskom oku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smeta im zakon jer će zaustaviti prekomjerno postavljanje rasvjete, a kod nas je to pošast poput one sa farbanjem tunela: Hrvatska, primjerice, na tisuću stanovnika ima indeks uvis isijane svjetlosti 92,3, a Njemačkoj, koja ovakvog zakona nema, indeks je 38,2, što je podatak dobiven iz satelitskih snimki, pa je jasno da Njemačka, za razliku od nas, racionalno postavlja rasvjetu. Njihove autoceste osvijetljene su samo na odmorištima i prilazima gradovima, za razliku od naših koje bliješte cijelom dužinom", poručuju iz Hrvatskog astronomskog saveza i Našeg neba, Udruge za zaštitu noćnog neba, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo