SLUČAJ IZ PAGA OTKRIO KOSTURE IZ ORMARA: / Bio pod nadzorom zadarskog Centra, a dvije godine ležao mrtav i primao socijalnu pomoć

Image
Foto: PIXSELL

Najavom resorne ministrice Nade Murganić da će smijeniti ravnateljicu Centra za socijalnu skrb u Zadru nastavlja se niz smjena na čelu te ustanove,

4.3.2019.
9:17
PIXSELL
VOYO logo

Stravični prošlotjedni događaj u Pagu, gdje je Josip Rođak (53) bacio svoje četvero malodobne djece s balkona te je optužen za teško ubojstvo u pokušaju, pokrenuo je spiralu istrage i inspekcijskog nadzora koja je pod povećalo javnosti i stručnih inspekcija stavila rad Centra za socijalnu skrb u Zadru. Resorna ministrica Nada Murganić stoga je najavila smjenu ravnateljice zadarskog CentraVesne Burčul.

Image
HOROR NA PAGU: /

Otac bacio svoje četvero maloljetne djece s prvog kata kuće, s visine od šest metara

Image
HOROR NA PAGU: /

Otac bacio svoje četvero maloljetne djece s prvog kata kuće, s visine od šest metara

Time se, piše Novi list, nastavlja niz smjena na čelu te ustanove, ali i afera koje su obilježile i mandate četvero prethodnih ravnatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nižu se afere, a s njima i smjene ravnatelja

Burčul je na mjesto ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb imenovana prije četiri godine, nakon što je, zbog teških propusta, tadašnja ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić smijenila tadašnju ravnateljicu Sanju Paleku. No, prva afera zadarskog Centra dospjela je do javnosti još u vrijeme kada je ravnatelj bio Miroslav Josipa Biloglava, a imala je i sudski epilog. Biloglav je, naime, 2010. godine osuđen na četiri godine zatvora jer je krivotvoreći isprave sebi priskrbio gotovo pola milijuna kuna.

Njega je na čelu Centra naslijedio Tomislav Orović. On je, pak, ostao zapamćen po "aferi Nikpalj", odnosno otkriću leša 45-godišnjeg muškarca, koji je zbog cerebralne paralize bio pod nadzorom zadarskog Centra i primao socijalnu pomoć. Ispostavilo se da je nesretnik dvije godine ležao mrtav u svojoj potleušici, dok mu je za to vrijeme svakoga mjeseca uredno stizala socijalna pomoć u iznosu od 500 kuna. Da stvar bude gora, pored njegova mumificiranog leša sve vrijeme živjeli su njegova 84-godišnja majka i 44-godišnji brat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadarski Centar najlošiji po učinkovitosti

Orovića je na čelu Centra za socijalnu skrb naslijedila Danijela Jadrijev, ali ni ona se tamo nije dugo zadržala. Njezin je mandat obilježila afera na području Gračaca gdje je majka podvodila svoje kćeri od kojih je jedna bila 12-godišnjakinja. Jadrijev je, skupa s voditeljem podružnice u Gračacu, prijavljena za propuste vezane uz podvođenje djevojaka, no na koncu se na optuženičkoj klupi našao našao samo voditelj gračačke podružnice. Njemu je, zbog kaznenog djela neprovođenja odluka za zaštitu dobrobiti djeteta, izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, piše Novi list.

Potom je na čelo Centra za socijalnu skrb došla već spomenuta Paleka u čije vrijeme je zadarski Centar svrstan na zadnje mjesto ljestvice po učinkovitosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propusti u radu i narušeni međuljudski odnosi

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je, naime, da je u zadanom roku bilo riješeno tek nešto više od 30 posto slučajeva. Palekin mandat obilježili su i vrlo loši međuljudski odnosi u Centru, a resorno ministarstvo ondje je poslalo inspekcijski nadzor nakon incidenta u kojem je računovotkinja ravnateljici Paleki istresla sadržaj pepeljare na glavu.

Na polovici nedovršenog mandata Sanje Paleke ispao je još jedan "kostur iz ormara", piše Novi list. Zbog sumnje da je godinama seksualno zlostavljao svoju kćer, te da je upravo on otac njezina djeteta koje je rodila sa svega 16. godina, uhićen je jedan Zadranin. Ta je obitelj bila pod tretmanom Centra za socijalnu skrb, a koristila je i stan u vlasništvu Grada Zadra. Spomenuti muškarac potom je pravomoćno osuđen na 30 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo