'HRVATSKA JE POSTALA NAŠ DRUGI DOM' / Slovenski Petrol završio kupnju Croduxa; Ivan Čermak: 'Vežu nas iste vrijednosti'

Image
Foto: Marko Lukunic/Pixsell

Procjenjuju da će EBIDTA grupe Petrol zbog toga biti uvećana za 10 milijuna eura

7.10.2021.
10:52
Marko Lukunic/Pixsell
VOYO logo

Petrol je završio kupnju stopostotnog udjela u Croduxu. Nabavna cijena za stopostotni poslovni udio iznosi 191,7 milijuna eura, a Petrol će preuzeti i neto financijski dug prema bankama u visini 19,2 milijuna eura. Kupnja i refinanciranje preuzetih dugova je financirano međunarodnim sindiciranim kreditom u visini od 200 milijuna eura koji je organizirala banka NLB zajedno s Privrednom bankom Zagreb, izvijestili su iz Petrola.

Kupnjom Croduxa Petrol učvršćuje svoju poziciju drugog najvećeg opskrbljivača naftnim derivatima u Hrvatskoj. S ukupno 204 prodajnih mjesta tržišni udio Petrola u Hrvatskoj povećat će se s 13 % na 23 %.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČERMAK PRODAO CRODUX SLOVENSKOM PETROLU: /

Objavljeno o koliko je bezinskih postaja riječ; Nagađa se i o novčanom iznosu

Image
ČERMAK PRODAO CRODUX SLOVENSKOM PETROLU: /

Objavljeno o koliko je bezinskih postaja riječ; Nagađa se i o novčanom iznosu

Povećanje prodajnih mjesta Petrola

Preuzimanje društva Crodux Derivati Dva d. o. o. najveća je akvizicija društva Petrol d. d., Ljubljana u zadnjih deset godina i predstavlja najveće jednokratno povećanje prodajnih mjesta u cijeloj povijesti grupe Petrol. Tim preuzimanjem grupa će dobiti još 93 benzinske postaje.

S ukupno 204 prodajnih mjesta, tržišni udio grupe Petrol u Hrvatskoj uvećati će se s 13 % na 23 %. U regiji JI Europe grupa Petrol imat će 594 prodajnih mjesta. Procijenjena EBITDA društva Crodux Derivati 2 d.o.o. za godinu 2021. je 37 mio EUR ( bez utjecaja IFRS16), tvrde iz Petrola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je za Petrol vrlo važan dan. Grupa Petrol se povećala na više od 6000 predanih, srčanih i znanjem potkovanih zaposlenika. Svim novim suradnicama i suradnicima u društvu Crodux Derivati Dva d.o.o. želimo iskrenu dobrodošlicu u našoj, a sada i njihovoj grupi Petrol. Vrlo dobro znamo da su zaposlenici srce svake tvrtke i vjerujemo da ćemo zajedno biti ne samo veći već i snažniji i bolji", rekla je Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave društva Petrol.

"Povezivanjem dva snažna brenda ćemo kupcima, također i zaposlenima i dioničarima, ponuditi najbolje od obje tvrtke te kao vodeći partner u energetskoj tranziciji i dalje graditi u budućnost usmjeren ekosistem održivih, a prije svega modernijih i digitaliziranih usluga. Tako planiramo prenijeti dobre prakse, s kojima želimo do 2025. godine postati vodeći dobavljač goriva i održivih energetskih rješenja u Hrvatskoj, koja je s današnjim preuzimanjem postala naš drugi dom", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijele iste vrijednosti

Ivan Čermak, vlasnik i osnivač Croduxa je rekao: "Društvo Crodux Derivati Dva d.o.o. jedan je od najvažnijih prodavača naftnih derivata na hrvatskom tržištu. U osam godina povećali smo maloprodajnu mrežu suvremenih benzinskih postaja za gotovo duplo.

Uz visoku kvalitetu motornih goriva, raznolik izbor robe i usluga te bogatu ugostiteljsku ponudu stvorili smo široki krug vjernih kupaca. Preko 1100 visoko motiviranih zaposlenika dalo je važan doprinos u stvaranju Croduxa kao partnera od povjerenja. S Petrolom nas vežu iste vrijednosti i usredotočenost na pružanje vrhunskih proizvoda i usluga za naše klijente, pa sam uvjeren da će i integrirana tvrtka uspješno poslovati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka Crodux do spajanja s Petrolom ostaje neovisna. "Spojena tvrtka će biti drugi najveći opskrbljivač naftnih derivata u Hrvatskoj, ukupni prihodi od prodaje (uključujući trošarine) grupe Petrol Zagreb i Crodux Derivati Dva d.o.o. u 2020. godini procjenjuju se na oko milijardu eura, čime bi se uvrstila među najveće tvrtke u Hrvatskoj

Grupa Petrol želi biti prvi izbor za kupnje "na putu", što postižu s pružanjem izvrsnog korisničkog iskustva. Spajanjem društva Crodux Derivati Dva d.o.o. s društvom Petrol d.o.o. još više će se približiti tom cilju na hrvatskom tržištu", pišu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvećanje za 10 milijuna eura

Petrol za 2021. godinu ne uključuje poslovne rezultate Croduxa, koji će biti uključeni u konsolidirana financijska izvješća Petrola za godinu 2021. u zadnjem kvartalu 2021. godine. Procjenjuju da će EBIDTA grupe Petrol zbog toga biti uvećana za 10 milijuna eura.

"Fokusiranjem na svoju temeljnu djelatnost u strateškom razdoblju do 2025. godine Petrol održava svoju konkurentnost, istodobno preusmjeravajući svoje kapacitete u energetsku tranziciju", izvijestili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Segment prodaje naftnih derivata i trgovačke robe, koji predstavlja najveći dio EBITDA-e grupe Petrol još uvijek ima potencijal rasta u sljedećim godinama, posebno u široj regiji jugoistočne Europe i kao takav omogućuje povećana ulaganja u obnovljive izvore energije za zelenu budućnost.

"U skladu sa strategijom grupe Petrol za razdoblje 2021. - 2025. na hrvatskom tržištu ćemo prodajnom mrežom proširiti portfelj kupaca u području energenata i usluga energetske tranzicije, a ujedno ulagati u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora", zaključila je Drobne Popović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo