dobar posao u hrvatskoj / Slovenski Petrol kupio Čermakov Crodux za 191,7 milijuna eura

Image
Foto: petrol

Petrol je ovime postao drugi najveći opskrbljivač naftnim derivatima u Hrvatskoj

6.10.2021.
13:54
petrol
VOYO logo

Petrol d.d. Ljubljana kupio je 100 posto poslovnog udjela u hrvatskoj tvrtki Crodux Derivati Dva d.o.o umirovljenog generala Ivana Čermaka. Petrol je kupio Crodux za 191,7 milijuna eura, a na sebe su preuzeli i dugovanja prema bankama od 19,2 milijuna eura.

Kupnja i refinanciranje preuzetih dugova je financirano s međunarodnim sindiciranim kreditom u visini 200 milijuna eura, koji je organizirala banka NLB d.d. zajedno s Privrednom bankom Zagreb d.d.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrol je ovime postao drugi najveći opskrbljivač naftnim derivatima u Hrvatskoj. Ovo je najveća Petrolova akvizicija u posljednjih 10 godina, a ovom kupnjom dobivaju još 93 nove benzinske postaje i ukupno 204 prodajna mjesta.

"Danas je za Petrol vrlo važan dan. Grupa Petrol se je povećala na više od 6000 predanih, srčanih i sa znanjem potkovanih zaposlenika. Svim novim suradnicama i suradnicima u društvu Crodux Derivati Dva d.o.o. želimo iskrenu dobrodošlicu u našoj, a sada i njihovoj grupi Petrol. Vrlo dobro znamo da su zaposlenici srce svake tvrtke i vjerujemo da ćemo zajedno biti ne samo veći, već i snažniji i bolji. S povezivanjem dva snažna brenda ćemo kupcima, također i zaposlenima i dioničarima, ponuditi najbolje od obje tvrtke te kao vodeći partner u energetskoj tranziciji i dalje graditi u budućnost usmjeren ekosistem održivih, a prije svega modernijih i digitaliziranih usluga. Tako planiramo prenijeti dobre prakse, s kojima želimo po 2025. godine postati vodeći dobavljač goriva i održivih energetskih rješenja u Hrvatskoj, koja je s današnjim preuzimanjem postala naš drugi dom", rekla je nakon potpisivanja ugovora predsjednica Uprave društva Petrol Nada Drobne Popović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Društvo Crodux Derivati ​​Dva d. o. o. jedan je od najvažnijih prodavača naftnih derivata na hrvatskom tržištu. U osam godina povećali smo maloprodajnu mrežu suvremenih benzinskih postaja za gotovo duplo. Uz visoku kvalitetu motornih goriva, raznolik izbor robe i usluga te bogatu ugostiteljsku ponudu, stvorili smo široki krug vjernih kupaca. Preko 1100 visoko motiviranih zaposlenika dalo je važan doprinos u stvaranju Croduxa kao partnera od povjerenja. S Petrolom nas vežu iste vrijednosti i usredotočenost na pružanje vrhunskih proizvoda i usluga za naše klijente, pa sam uvjeren da će i integrirana tvrtka uspješno poslovati", rekao je vlasnik i osnivač društva Crodux Derivati Ivan Čermak.

Društvo Crodux Derivati Dva d. o. o. do spajanja s društvom Petrol d. o. o. ostaje neovisna tvrtka. Spojena tvrtka će biti drugi najveći opskrbljivač naftnih derivata u Hrvatskoj, ukupni prihodi od prodaje (uključujući trošarine) grupe Petrol Zagreb i Crodux Derivati ​​Dva d. o. o. u 2020. godini procjenjuju se na oko 1 milijardu eura, čime bi se uvrstila među najveće tvrtke u Hrvatskoj. Grupa Petrol želi biti prvi izbor za kupnje „na putu“ , što postižu s pružanjem izvrsnog korisničkog iskustva. Spajanjem društva Crodux Derivati Dva d.o.o. s društvom Petrol d.o.o. još više će se približiti tom cilju na hrvatskom tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz zajedničku, široku maloprodajnu mreža na strateškim lokacijama, kupcima će još više biti dostupni njihovi proizvodi i usluge, i privući će nove kupce. Na hrvatskom tržištu za sada će biti prisutni s oba snažna i prepoznatljiva brenda. Njihovim kupcima su na raspolaganju visokokvalitetna goriva, široka paleta trgovačke robe i usluga, te dobra ugostiteljska ponuda. U grupi Petrol velika pozornost pridaje se razvoju motornih goriva, zbog toga je u godini 2021 na tržište lansirana nova generacija Q Max goriva, koja osiguravaju manju potrošnju, veću energetsku učinkovitost i niže emisije. Širi se i razvija mreža punionica za električna vozila.

Grupa Petrol svjesna je da su visoko motivirani i kvalificirani zaposlenici ključni za postizanje dobrih rezultata. Njihove aktivnosti na području obrazovanja, razvoja i nagrađivanja omogućuju ostvarivanje potencijala, jačanje profesionalnih i osobnih kompetencija, potiču suradnju i usredotočuju se na postizanje ciljeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sretni smo što nam se pridružuju zaposlenici iz Crodux Derivati Dva d.o.o. s kojima ćemo dijeliti iskustva i znanje.

U udruženoj tvrtki više od 2200 zaposlenika nastojat će osigurati izvrsno korisničko iskustvo za naše kupce“ rekla je Nada Drobne Popović, predsjednica uprave grupe Petrol. Kupnja društva Crodux Derivati ​​Dva d. o. o. u skladu je sa strategijom grupe Petrol za razdoblje 2021 -2025 koja predviđa da će u 2025. Godini u maloprodajnoj mreži biti 627 suvremenih prodajnih mjesta, koja će biti namijenjena sveobuhvatnoj opskrbi kupaca „na putu“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Široka maloprodajna mreža će biti značajna konkurentska prednost i u budućnosti, jer u njezinom razvoju uzimamo u obzir nove energente za pogon vozila, trendove mobilnosti i kupovne navike kupaca. Poslovni plan grupe Petrol za 2021. godinu ne uključuje poslovne rezultate društva Crodux Derivati Dva d.o.o. , koji će biti uključeni u konsolidirana financijska izvješća grupe Petrol za godinu 2021. u zadnjem kvartalu 2021. godine. Procjenjujemo da će EBIDA grupe Petrol zbog toga biti uvećana za 10 mio EUR. Fokusiranjem na svoju temeljnu djelatnost u strateškom razdoblju do 2025. godine, Petrol održava svoju konkurentnost, istodobno preusmjeravajući svoje kapacitete u energetsku tranziciju. Segment prodaje naftnih derivata i trgovačke robe, koji predstavlja najveći dio EBITDA grupe Petrol još uvijek ima potencijal rasta u sljedećim godinama, posebno u široj regiji JI Europe i kao takav omogućuje povećana ulaganja u obnovljive izvore energije za zelenu budućnost.

„U skladu sa strategijom grupe Petrol za razdoblje 2021-2025 na hrvatskom tržištu ćemo prodajnom mrežom proširiti portfelj kupaca u području energenata i usluga energetske tranzicije, a ujedno ulagati u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora,“ dodaje Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave društva Petrol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo