SLOVENSKE ŽELJEZNICE ŠIRE SE NA HRVATSKU: / Preuzeo ih ultrabogati češki holding, moguće je ulaganje u jednu našu poznatu tvrtku

Image
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
15.2.2020.
17:19
Nikola Čutuk/PIXSELL
VOYO logo

Direktor Slovenskih železnica Dušan Mes objavio je skoro zaključenje velikog preuzimanja ove državne tvrtke. Naime, u vlasničku strukturu njihove tvrtke kćeri SŽ Tovorni promet trebao bi ući češki EPH Holding te preuzeti 49 posto dionica, za što bi trebao izdvojiti oko 80 milijuna eura.

"Sa svježim kapitalom koji će teretni prijevoz dobiti kroz suradnju s EPH Holdingom, preuzeli bi određene tvrtke, među ostalim, u Hrvatskoj i Srbiji", rekao je Mes slovenskim medijima, ali nije precizirao o kojim se tvrtkama radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mes je naveo kako je s EPH Holdingom sve dogovoreno oko dokapitalizacije i poslovnih planova SŽ Tovornog prometa do 2030. godine, a još se vode pregovori oko postojećih ugovora SŽTP-a s ostalim tvrtkama koje prometuju u Sloveniji.

Traženje strateškog partnera

SŽ od 2016. traže partnera za revitalizaciju teretnog prometa, a dosad su pregovarali s tvrtkama iz Austrije, Njemačke, Poljske i Rusije. U SŽTP-u je zaposleno 1200 ljudi, a 2018. je ta tvrtka ostvarila dobit od osam milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iste je godine EPH Holding ostvario sedam milijardi eura prihoda te ima o 25.000 zaposlenih. U njegovom je sastavu 70 tvrtki u Češkoj, Slovačkoj, Njemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Irskoj, Poljskoj, Mađarskoj i Francuskoj. Tvrtka je najveći proizvođač struje u Češkoj i lignita u Njemačkoj, a uz to je i vrlo važan trgovac ruskim plinom u Europi. Njen vlasnik, Daniel Kretinski je navodno "težak" tri milijarde dolara.

Već ulagali u Hrvatskoj

EPH Holding je nastao kapitalom Kretinskovljeve J&T grupe koja je u Hrvatskoj ulagala u Vaba banku i Novi list. Novac piše kako je moguće da bi se na meti slovenskih i čeških ulagača mogla naći još jedna hrvatska tvrtka - HŽ Cargo, kojeg je Vlada Zorana Milanovića 2013. godine bez uspjeha pokušala privatizirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo