DRUGAČIJE U SUSJEDSTVU / Slovenija ima isti zakon o pobačaju kao i mi, ali im je praksa suprotna: 'Ne osuđujemo pacijentice'

Image
Foto: RTL

Zbog slučaja Čavajda ministar Beroš traži očitovanje bolnica koje su je odbile

6.5.2022.
19:45
RTL
VOYO logo

Mali Grga može preživjeti. Tako je drugostupanjsko vijeće danas izvijestilo ministra zdravstva Vilija Beroša.

"Njihovo stručno mišljenje je utvrdilo da je u ovakvom slučaju moguće neurokirurško liječenje. Naravno ako porod prođe dobro", kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javio mu je to ravnatelj KBC-a Zagreb. U vijeću je bilo 7 članova – ginekolozi, onkolozi, intenzivni pedijatri i neurokirurzi. Mireli Čavajdi, majci, koja je još prije 2 tjedna u Svetom Duhu dobila dijagnozu koju nikad nitko ne želi čuti, nitko nije javio ništa. Beroš je kazao da su stručnjaci rekli da dijete ima šanse na osnovu slika.

Image
PROCURIO NALAZ /

Slovenski doktori tvrde da Mirelina beba ima opasan tumor, ona odgovorila Berošu: 'Njegova tvrdnja ne stoji'

Image
PROCURIO NALAZ /

Slovenski doktori tvrde da Mirelina beba ima opasan tumor, ona odgovorila Berošu: 'Njegova tvrdnja ne stoji'

Ministar laže, tvrdi Mirelina odvjetnica, koja nije mogla pred kamere jer kaže - ima pune ruke posla s pisanjem žalbe. S kojom kaže, suprotno tvrdnjama ministra - ne kasne jer je rok počeo teći tek danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobila putokaz prema Sloveniji

Više je neslaganja jer od prvog nalaza stoji hidrocefalus, dijagnoza za koju je Vijeće ministru ustvrdilo kako je nema. Imamo njezine originalne nalaze. Isti liječnici lažu i da je dobila stručnu psihološku pomoć, kaže Vanja Jurić. Dobila je tek dijagnozu, odbijenicu i putokaz prema Sloveniji.

Beroš je pak kazao da je strašno što liječnici u svakom ovakvom slučaju uvijek prvo spomenu Sloveniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sloveniji, susjednoj zemlji, zakon o pobačaju je isti kao i u Hrvatskoj, a praksa - dijametralno suprotna. Samo 10 posto slovenskih ginekologa poziva se na priziv savjesti, a jedna je od zemalja s najmanjom stopom pobačaja u Europi. U prošloj su godini u Sloveniju na pobačaj otišle 134 žene iz Hrvatske, a od toga 10-ak na godinu upravo ondje zatraži pomoć zbog slične dijagnoze.

"Oko 10 žena na godinu dolazi zbog uskraćene pomoći u Hrvatskoj. U ovoj skupini su uglavnom oni s potvrđenim fetalnim defektima, koji se razumljivo uvijek identificiraju tek nakon 12 tjedana trudnoće", istaknula je slovenska liječnica Mateja Vukmanič Pohar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni imaju stručnjake za napraviti ono što se liječnici kod nas ne usude. Zato se Konzilij za malformacije, koji odlučuje o teškim slučajevima kao što je ovaj, nalazi svaki tjedan.

"Uvijek nudimo razgovor ako to pacijentica želi. Ali prije svega ih ne optužujemo. Ako su dijagnoze jasne, dopuštamo prekid kod nas do otprilike 17 tjedana trudnoće. Više gestacijske dobi šalju se u Ljubljanu", kazala je Vukmanič Pohar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš zatražio očitovanje bolnica

Njihova statistika pokazuje da se niti jedna žena nikad nije vratila, što govori u korist tomu da se prekid trudnoće ne koristi kao metoda kontracepcije. Iako je ovaj slučaj ponovno povukao upravo to pitanje, a 10 institucija u Hrvatskoj ne radi pobačaje, ovdje zapravo nije riječ o tome.

"Zatražio sam očitovanja od svih zdravstvenih ustanova i sagledat ćemo da li postoje elementi po kojima bi trebala postupati inspekcija", kazao je ministar Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirela je imala tu strašnu informaciju koju je dobila i sustav koji je slijegao ramenima. Na korak je do toga da postane još jedna u statistici koja po rješenje odlazi u Sloveniju. Beroš tvrdi - kod nas se takav zahvat može i mora provesti, međutim prije utorka i Mirelina zakazanog pregleda u Sloveniji, netko bi trebao preuzeti odgovornost.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo