Slovenci s 51% glasova podržali arbitražu

Prvi neslužbeni rezultati pokazuju da je 51,48 posto slovenskih birača koji su se odazvali referendumu glasalo za arbitražni sporazum s Hrvatskom, a 48,52 posto ih bilo protiv.

6.6.2010.
21:40
VOYO logo

Na referendumu sa zakonskom snagom većina slovenskih birača je glasala za prihvaćanjei arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog prijepora koji su 4. studenoga prošle godine potpisali slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor ili to pitanje opet vratiti na početak.

Prvi neslužbeni rezultati pokazuju da je 51,48 posto slovenskih birača koji su se odazvali referendumu glasalo za arbitražni sporazum s Hrvatskom, a 48,52 posto ih bilo protiv. Prebrojano je nešto više od 95 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema neslužbenim podacima, na izbore je izašlo 32,83 posto građana s pravom glasa.

Ipak, treba pričekati konačne rezultate koji će biti poznati u utorak. Bude li tijesno, odlučujući će biti glasovi Slovenaca koji su na referendum izašli u jednom od 34 diplomatsko- konzularna predstavništva u svijetu, na što će trebati pričekati do 14. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Slovenija više nije pomorska država'

Premijer Borut Pahor je u razgovoru za Slovensku televiziju rekao da će moguća potvrda arbitražnog sporazuma biti "potvrda zrelosti" slovenskih birača i pozitivan signal Slovenije Hrvatskoj i cijeloj regiji. Zahvalio je biračima na odazivu na referendum i rekao da je i dalje uvjeren u snagu slovenskih argumenata za arbitražni način za rješenje spora.

Ako bi se pokazalo da je na referendumu arbitražni sporazum odbijen, Pahor je rekao da "ne vidi alternativu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši slovenski premijer i oporbeni čelnik Janez Jnaša izjavio je, evidentno razočaran privremenim rezultatima da njegova stranka i oporba neće glasovati pozitivno prilikom ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske s EU-om ako granično pitanje ne bude riješeno, te da bi arbitražni postupak u slučaju da do njega dođe zato trebalo ubrzati kako bi odluka arbitraže bila poznata u roku od godinu dana.

Njegov kolega iz SDS-a Zvonko Černač žali za "izgubljenim" morem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostat ćemo zapisani u povijesti kao generacija koja je izgubila more", rekao je Černač.

Marjan Podobnik, predsjednik udruge '25. lipanj 1991.', rekao je kako od 6. lipnja "Slovenija više nije pomorska država".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor: Pahor je rekao kako ništa više neće blokirati pregovore s EU-om

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je da je, nakon zatvaranja birališta na slovenskom referendumu o arbitražnom sporazumu za rješavanje graničnog spora s Hrvatskom, telefonom razgovarala sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom koji je rekao da ništa više neće blokirati hrvatske pregovore za ulazak u EU.

"Cijenim njegovu izjavu da ništa više neće blokirati hrvatske pregovore za EU. On je to rekao i u ovoj kampanji vezano za referendum, ali i u našem razgovoru", rekla je Kosor u Dnevniku HTV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana je li joj Pahor prenio kakav ishod referenduma očekuje, Kosor je rekla da će se sa slovenskim kolegom čuti u nedjelju navečer ili ponedjeljak ujutro i ponovila kako joj je Pahor rekao da nema blokada i da će se nastaviti razgovori o svim drugim pitanjima.

Prethodni članci:

arti-201006060185006 arti-201006060030006 arti-201006040464006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo